Srijeda, 8. svibnja 2024.

DUGE LISTE ČEKANJA Koluder-Vlahinja: Na smještaj u dom čeka oko 2.900 osoba, imamo plan za dogradnju, no nismo se uspjeli aplicirati za europska sredstva

U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica liste čekanja su duge, a dogradnju doma dosad nije bilo moguće realizirati.

Rekla nam je to ravnateljica doma Željka Koluder-Vlahinja koja je istaknula da po pitanju lista čekanja nema bitnih promjena, odnosno one su i dalje pozamašne.

– Uvijek je na listama čekanja bilo jako puno ljudi, interes za smještaj i dolazak u dom je i sada jednako velik kao i inače. Trenutno imamo oko 2.900 osoba na listama čekanja. Za stanarski dio, odnosno smještaj funkcionalno samostalnih osoba čeka se nešto manje, tu se za četiri-pet godina može doći na smještaj. Nažalost, za smještaj u stacionarnom bolničkom dijelu čeka se i do 10-ak godina – naglasila je.

Objasnila je i da se posljednjih godina promijenila struktura korisnika i njihovih potreba.

– Sve to zahtjeva drugačiji pristup te dodatne stručne resurse, ali i naše stalne prilagodbe i sve je veća i veća potreba za smještaj u bolnički stacionarni dio. Koliko možemo ljudima izlazimo u susret, no nažalost ne možemo ostvariti baš sve želje i primiti osobu kada joj je to najpotrebnije, a naravno da oni koji ovise o tuđoj pomoći nemaju dugo vremena čekati – poručila je.

Kako bi se liste čekanja barem djelomično smanjile, plan doma bila je priprema novog projekta prenamjene tavanskog dijela prostora.

– Predvidjeli smo povećanje bolničkih kapaciteta za 23 kreveta, odnosno pružanje mogućnosti da dodatne 23 osobe budu smještene u tom dijelu. Projekt je pripremljen, ishodili smo i pravomoćnu građevinsku dozvolu, no do sada se nismo ovim projektom uspjeli aplicirati za sredstva europskih fondova. Ako ga uspijemo realizirati, bit će to veliki doprinos za najranjiviju skupinu stanovnika naše županije koja nema vremena – zaključila je Koluder-Vlahinja.

zatvori