Nedjelja, 28. travnja 2024.

Drava Art Biennale 2023. (DAB ‘ 23.) Poziv je otvoren suvremenim umjetnicima koji se pronađu u ovogodišnjoj temi Nestanak vode – apokalipsa ili prilika?

Prošlog tjedna otvorene su prijave za Drava Art Biennale 2023. (DAB ’23.).

Projekt Drava Art Biennale temelji se na istraživanju, novim produkcijama, multidisciplinarnosti, multimedijalnosti i društvenom angažmanu kroz umjetnost, a razvija dugoročne i čvrste suradnje među djelatnicima u kulturi. Riječ je o projektu čija finalna faza obuhvaća izložbu suvremene umjetnosti u Galeriji Koprivnica. Poziv je stoga otvoren suvremenim umjetnicima koji se pronađu u ovogodišnjoj temi – Nestanak vode – apokalipsa ili prilika? Iako već nekoliko godina živimo u izazovnim i nemirnim vremenima, u posljednjih nekoliko mjeseci pitanje (opstojnosti) vode postaje sve glasnije postavljeno.

Kako DAB uvijek nastoji potaknuti na (re)akciju i kritičko promišljanje u 2023. potiče na istraživanje imaginarnog potencijala budućeg vremena koje je možda i bliže nego što mislimo. Što ako zamislimo svijet u kojem se poplava ne može dogoditi jer nema vode ni u jednom obliku, svijet bez tekućica, mora, jezera, kiše, snijega, leda i ledenjaka? Jeste li razmišljali koje su uloge vode u vašem (svakodnevnom) životu? Pozivamo Vas na interpretacije mogućih scenarija otvaranjem jednostavnog pitanja i samo naizgled nemogućeg scenarija: koje su nam mogućnosti ako vode nestane, kako u tom slučaju izgleda svijet koji nas okružuje? Je li on moguć, održiv, može li izdržati i koliko dugo? No, što ako promatranje vlastitog svijeta u novoj perspektivi s drugačijim spoznajama nudi i mogućnost povratka vode ili njene zamjene ili pak možda transformacije – čovječanstva i prirode? Futuristička struktura svijeta može postati i poligon za očuđenja, satiru, zabavu i stvaranje suvremena bajke na temeljima vizija magičnog realizma? Što mislite, je li vrijeme postapokalipse vrijeme propasti ili novih neistraženih mogućnosti?

Ako imate neke ideje i odgovore na neka od ovih pitanja, pošaljite nam svoj životopis, artist statement (1000 – 1800 znakova), opis i dokumentaciju o radu, fotografiju visoke rezolucije, kontakt podatke te GDPR privolu za obradu i i korištenje podataka u materijalima i objavama u sklopu projekta. Pozivamo umjetnike/ce da se prijave s najviše 2 rada (koje umjetnik/ca sam producira), u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza. Svi prijavljeni radovi moraju biti opremljeni za izlaganje. Radovi se obavezno prijavljuju u digitalnom obliku. Prijave, sa svim traženim sadržajima, šalju se na e-mail adresu izložbe: [email protected]. Rok za prijavu radova je 20. 6. 2023. godine.

Detaljnije informacije o Pozivu i projektu pronađite na službenim stranicama Muzeja grada Koprivnice ili na Facebook stranici Drava Art Biennala. Radove će odabrati već dobro poznati stručni žiri: Ana Kovačić (Zagreb), Valentina Radoš (Osijek), Tanja Špoljar, Helena Kušenić, Maša Zamljačanec (Koprivnica) kojem se ove godine priključuje Romana Tekić iz Slavonskog Broda – čime DAB potvrđuje težnju širenju dobre prakse i suradnje na druge gradove i ustanove. Tako će realizacija ovog projekta osim predstavljanja skupne izložbe odabranih autora u Galeriji Koprivnica (8. 9. – 29. 10. 2023.), i u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku (u 2024.), naći svoje mjesto i u programu Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda tijekom 2024. godine.

Autori popratnog vizuala: Andrej Čirkinagić, Tena Slobodnjak, Marino Dumić.

Izvor: MGK
zatvori