Utorak, 30. travnja 2024.

AVELINA U FUNK-u Pavlić: Benda nastoji brisati granice i graditi mostove koji će spajati tradiciju i moderan život

Kao jedan od najavnih koncerata za festival E.T.N.O. KC koji će se održati 8. i 9. rujna, u subotu će se u koprivničkom FUNK-u u 22 sata održati nastup grupe Avelina iz Sjeverne Makedonije.

– Ove godine festival će imati pet razina programa i to najavni program, program starih zanata, edukacijski program, glazbeni program i izlagački – rekla je umjetnička voditeljica etnomuzikologinja Hannah Pavlić.

Istaknula je da je Avelina počela kao solo projekt Sare Aleksandrovske kojoj su se kasnije priključili Tijana, Damjan, Nikola i Ilija koji trenutno čine postavu grupe.

– Glazba koju oni izvode najlakše bi se mogla nazvati dark folkom, a Avelina sigurno predvodi novu makedonsku world music scenu zajedno s grupom Perija. Istražujući korijene makedonskog folklora u potrazi za glazbenim nadahnućem i vezom između suvremenih glazbenih trendova i tradicijskih motiva, zajedno otkrivaju mnoštvo iznenađujućih sličnosti i razlika, koje naglašavaju jedinstvenost makedonskog folklora, otkrivajući nove glazbene izričaje. Upravo to pronaći ćete u pjesmama grupe Avelina, benda koji nastoji brisati granice i graditi mostove koji će spajati tradiciju i moderan život – objasnila je.

zatvori