Petak, 26. travnja 2024.

[POKLANJAMO] SVJETSKI DAN POEZIJE Ena Rajić gostuje u Domoljubu, znamo tko ide na nastup

Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima. Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi, Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-ova službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenome. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

U Domoljubu se ove godine Svjetski dan poezije kroz gostovanje spoken word poezije satirično-poetskog showa “Bez dlake na jeziku” Ene Rajić i glazbenu pratnju Zvonimira Glibušića.

Spoken word poezija je jedan vid izvedbene umjetnosti koja spaja literarne, kazališne i glazbene elemente i improvizaciju. Za razliku od pisane poezije, spoken word poezija je žanr poezije koju pjesnik piše s ciljem izvođenja pred publikom. Stoga je upravo performans njen najvažniji element. U doslovnom prijevodu znači „govorna poezija“. Pri izvođenju, često se izražava u prvom licu jednine i uglavnom aktivno progovara o temama društvene i psihološke prirode. Pjesme koje se izgovaraju na ovaj način pune su igre riječima i slušatelja potiču na duboko promišljanje i izazivaju snažnu emociju. U svijetu su sve popularniji slamovi ili natjecanja u poeziji na kojima spoken word pjesnici nastupaju. Pritom za izvođenje pjesme imaju ograničeno vrijeme do 3 minute. Na tim natjecanjima nije dozvoljena glazba iako se izvan natjecanja spoken word pjesnici koriste glazbenom pratnjom kako bi pojačali dojam svoga nastupa.

Spoken word poetry izvedba definitivno nije obična recitacija već izvedba koja stvara poseban doživljaj, često kroz sponu dramskih i glazbenih elemenata pa i stand upa.

Ena Rajić gostuje 21. ožujka od 19:30 sati u Dvorani Domoljub u Koprivnici, a ulaznice za show možete nabaviti na blagajni Domoljuba.


Portal Drava.info i Pučko otvoreno učilište Koprivnica jednom čitatelju ili čitateljici poklanja dvije ulaznice, a dobitnica je Lucija Sabolić. Upute o preuzimanju ulaznice poslali smo vam u inbox. 

zatvori