Petak, 26. travnja 2024.

NOVI SAJAM STARIH PLOČA Na proljetnoj Viniliji promocija duplog albuma KC ROCK’22

Koprivnički sajam gramofonskih ploča i CD-ova održat će se u subotu od devet do 15 sati u Martinovki, a poslastica ove Vinilije je i predstavljanje duplog albuma “KC ROCK ’22”.

– Dolazi proljeće, a s njim logično i proljetna Vinilija, najveselija dosad, 13. po redu. Uobičajeno, pozivamo kolekcionare i pločoljupce da dođu na druženje i razmjenu, kupnju ili prodaju ploča. Dakle, novi koprivnički sajam starih gramofonskih ploča, CD-ova i kazeta je pred nama – poručili su iz Šarenog dućana, organizatora Vinilije.

Već po ustaljenom običaju, osim iz Koprivnice, najavljen je dolazak većeg broja prodavača i kupaca iz Bjelovara, Čakovca, Varaždina, Virovitice, Virja, Ferdinandovca, Križevaca, Duge Rese, Zagreba.

– Dodatni motiv za dolazak zasigurno će biti i mala promocija u podne duplog albuma “KC ROCK ’22”, svojevrsnog koprivničkog “Paket aranžmana” na kojem je zabilježena glazba aktualnih koprivničkih rokera. Nakon izdanja iz 1982., 1983. i 1998., ovo je četvrti uradak u 40 godina glazbenog dokumentiranja koprivničke rock scene, prvi put na gramofonskima pločama i prvi put s čak 20 izvođača – poručuju.

Dodaju da je koprivnička rock scena danas svakako jedna od najživljih u Hrvatskoj i nije se to dogodilo preko noći, niti je to za poznavatelje hrvatske rock scene neko veliko iznenađenje.

– Živa je ona i aktivna još od 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući brojnim novovalnim grupama, poput Korisnih životinja, Fakina ili Ferdinand benda te starije garde iz Nervnog sloma i mlađe iz Overflowa i Don’ta. Paralelno uz bujanje scene početkom 80-ih, valja spomenuti i ekipu koja je “svirala” iza i oko scene, organiziravši koncerte i promovirajući glazbenike da se čuje za njih i van grada – spomenimo ovom prigodom najaktivnije “omladince” Mladena Jakupca, Davora Ivančana i Krunoslava Jajetića. Potonji je uz malu pomoć prijatelja pokrenuo ediciju KC ROCK, u kojoj su izašle rock inventure koprivničke scene 1982., 1983. i 1998., a s Brunom Antolićem okupio je aktualne rokerske snage – 20 izvođača čije su snimke objavljene na duplom albumu “KC ROCK ’22”. Tako se uz neprekinuto djelovanje rock bendova nastavlja i tradicija glazbenog dokumentiranja njihova djelovanja, započeta 1982. godine, pa Koprivnica gotovo svako desetljeće ima prateću kompilaciju na kojoj su se našli glazbenici koji su u tom trenutku bili aktivni i poznati, neki lokalno, a neki širom i dalje od Hrvatske – objašnjavaju.

Na novom duplom vinilnom izdanju “KC ROCK ’22” nalaze se izvođači, od kojih su neki stalno u fokusu javnosti, a njihova su izdanja među najhvaljenijim diskografskim ostvarenjima trenutno u Hrvatskoj. Tu su Overflow, Gordana i Miroslav Evačić, Šiza, Ogenj, Ivan Grobenski, The Gentleman, Anna Moor, Rens Argoa, Grinded Grin i Wojtyla, LoM, iLLeagle, JegerKola, Acid Hags, Medium Soft Cat, Grunter, Mycena, Rodeo, The Haze, Attiudes To Human Extinction.

zatvori