Četvrtak, 2. svibnja 2024.

KAKAV JE ZRAK U KOPRIVNICI? Postaje ministarstva pokazuju zagađenje, Jakšić tvrdi da je istraživanje reklo suprotno

Kvaliteta zraka u Koprivnici bila je jedna od tema na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice.

Naime, HNS-ov Goran Pakasin kazao je kako se na pojedinim kanalima društvenih mreža pojavljuju izvješća o kvaliteti zraka koja su javno dostupna putem portala Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a koja pak pokazuju da je u određenim trenucima zrak u Koprivnici veoma zagađen. Pakasin je stoga zatražio očitovanje gradskih stručnih službi.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić odgovorio mu je da sa sigurnošću može reći jedino da je Grad platio istraživanje jednoj agenciji iz Zagreba koje je pokazalo drugačije vrijednosti.

– Agencija je obišla nekoliko punktova na području grada i okolice, bili su i na Piškornici, i nije nađeno ono što se vidi na strancima Ministarstva. To je bila tema i nacionalnoj televiziji gdje je ispalo da je Ministarstvo paket kupilo od švicarske firme, novinari su iskopali da je to tvrtka koja, valjda slučajno, prodaje i filtere. Moja komunikacija s DHMZ-om je bila da su u zraku neke čestice, ali nije to ono što mi mislimo, i da su Koprivnica i ovaj dio države poznati po fenomenu saharskog pijeska pa te čestice nešto lovi. Uglavnom, nisam bio pametniji ništa previše nakon tog razgovora nego što sam znao i prije – kazao je Jakšić i Pakasinu poručio da će dobiti pismeni odgovor.

Inače, prema informacijama dostupnima na navedenom portalu Ministarstva, postaje za trajno praćenje kvalitete zraka u Koprivnici su postavljene u Ulici Novi Brežanec kod potoka i u parku na Lenišću.

zatvori