Subota, 27. travnja 2024.

IZVJEŠĆE O KRŠENJU LJUDSKIH PRAVA Ljubić: Nismo primili niti jednu prijavu; Golubić: Podnesite ostavku jer ne radite svoj posao

Na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije predsjednik Županijske organizacije SDP-a Tomislav Golubić pozvao je Ratimira Ljubića da podnese ostavku na mjesto predsjednika Koordinacije za ljudska prava Koprivničko-križevačke županije.

Naime, jedna od točaka dnevnog reda bila je razmatranje izvješća o radu Koordinacije za 2022. godinu, a predstavio ga je dožupan Ratimir Ljubić rekavši, između ostaloga, da je zadaća koordinacije prikupljanje podataka o stanju ljudskih prava i sloboda i prava nacionalnih manjina na području županije te upozoravanje nadležnih upravnih tijela Županije na pojedine slučajeve kršenja ljudskih prava te predlaganje rješenja.

Snimio Tomislav Matijašić.

– To je tehničko izvješće koje opisuje tko je u sastavu koordinacije i koje su zadaće. Koordinacija tijekom 2022. godine nije primila niti jednu prijavu, a nije imala niti spoznaje o kršenju ljudskih prava na razini županije pa je izvještaj takav tehnički kakav je – objasnio je Ljubić.

Nakon toga je za govornicu stao šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić i oštro mu odgovorio.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Gospodine Ljubiću, pozivam vas da podnesete ostavku jer vi kao predsjednik ne radite svoj posao. Poslali ste nam dopis od dvije stranice gdje nabrajate koje su zadaće koordinacije i zadnja rečenica je “Koordinacija nije održala sjednicu budući da nije bilo zahtjeva za razmatranje stanja ljudskih prava ili problema”. Koliko shvaćam, imali ste dosta posla koji ste trebali raditi bez obzira na prijave. Nećemo podržati izvješće i tražimo da date ostavku – rekao je Golubić.

Ljubić mu je uzvratio.

– Ako imate nekih spoznaja o kršenju ljudskih prava, slobodno prijavite i mi ćemo vrlo rado poduzeti poteze. Morate znati da je prošla godina imala specifične epidemiološke mjere i da su bila ograničena kretanja zbog čega nije bilo sastanaka. Koordinacija je ove godine imala jedan sastanak i spremaju se aktivnosti s predstavnicima i vijećima nacionalnih manjina, bit će sigurno još sastanaka i akcija. Molim vas, prijavite sva kršenja ljudskih prava – zaključio je Ljubić.

Nakon rasprave, izvješće o radu Koordinacije za ljudska prava prihvaćeno je s 26 glasova za i šest protiv.

zatvori