Petak, 26. travnja 2024.

I kod Dječjeg vrtića Maslačak postavljeni polupodzemni kontejneri, Janči: Odvajanje otpada je ušlo u naviku većini građana

Svoje polupodzemne spremnike za odvojeno sakupljanje otpada ovih je dana dobio i Dječji vrtić Maslačak u Đurđevcu.

Naime, Grad Đurđevac je u suradnji s Komunalnim uslugama Đurđevac još 2018. godine krenuo s projektom zamjene starih otvorenih kontejnera s polupodzemnim spremnicima.

Kako objašnjavaju iz đurđevačke Gradske uprave, cilj je da što veći broj kontejnerskih mjesta u gradu budu zamijenjeni podzemnim kontejnerima koji su se pokazali vrlo efikasnim u brojnim gradovima, s obzirom na brojne prednosti. Sistem podzemnih kontejnera omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada, a jedna od najvećih prednosti je to što se onemogućava raznošenje otpada, ali i širenje mirisa te eventualnih zaraza.

– Polupodzemni kontejneri pokazali su se izvrsnim pogotovo u centru grada, tamo gdje je manjak prostora i tamo gdje to narušava estetsku sliku grada. Zato stalno razvijamo svoje reciklažno dvorište, nabavljamo nove zelene otoke i spremnike za koje želimo da su što neupadljivi u prostoru – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te dodao da će se ubuduće sve investicije u gradu koordinirati, odnosno gdje će se raditi prometna i komunalna infrastruktura, ugrađivat će se i spremnici.

– Važnost očuvanja okoliša i odvajanje otpada očito su ušli u naviku većini građana, a to možemo zahvaliti upravo ovakvim projektima. Zadovoljni smo rezultatima koje imamo u posljednje dvije godine jer je napredak u recikliranju očit. Količine su u stalnom porastu tako da u ovoj godini očekujemo još više odvojenog otpada – rekao je gradonačelnik i zahvalio svim savjesnim građanima na dosadašnjem trudu u odvajanju otpada.

zatvori