Srijeda, 15. svibnja 2024.

HNS-ovci žele uvođenje građanskog odgoja u koprivničke osnovne škole, Jakšić: Odluku neću nametati ravnateljima, struka će podvući liniju

Tema građanskog odgoja u koprivničkim osnovnim školama aktualizirana je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice.

Naime, HNS-ov Goran Pakasin zamolio je da se razmotri uvođenje građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti, a podsjetio je i da se o toj temi već govorilo prije 10-ak godina.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Dio je tada implementiran kroz međupredmetnu nastavu, no veći dio nije zaživio u glavnoj ideji. Rijeka je napravila najveći iskorak u uvođenju građanskog odgoja od petog do osmog razreda osnovne škole, prvenstveno kroz izvannastavne aktivnosti. Još ga je 14 gradova i jedna županija uvela. Danas-sutra od djece očekujemo da aktivno sudjeluju u gradu i svim aktivnostima koje se tiču grada – napomenuo je.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić potom je kazao da nema problem s daljnjim uvođenjem građanskog odgoja u koprivničkim osnovnim školama, no tu odluku neće nametati ravnateljima.

Snimio Tomislav Matijašić.

– To je stalna tema, može se opet staviti na stol i struka je ta koja će zadnja podvući liniju treba li nam i taj iskorak, ili je dovoljno ovo što imamo danas. Nisam te struke i ne bih te odluke donosio ja – zaključio je Jakšić.

Spomenimo da se o ovoj temi nakon sjednice oglasila i Županijska organizacija HNS-a Koprivničko-križevačke županije priopćenjem koje potpisuje glasnogovornica Andreja Horvat Friščić.

– S obzirom na to da je prema shvaćanju nas u županijskom HNS-u informirano, aktivno, odgovorno i participativno građanstvo od presudne važnosti za svaku zajednicu, predlažemo da se u donošenje ove krucijalne odluke uključe i roditelji putem anketnog upitnika kako bi se izjasnili žele li da njihova djeca pohađaju građanski odgoj – istaknuto je u priopćenju.

U HNS-u još smatraju da je nužno implementirati i u koprivničke osnovne škole poznavanje načina na koje funkcionira građanski uređeno društvo u kojem se svi njegovi članovi potiču na proaktivno djelovanje, i to ne kao međupredmetnu temu, a ključno je shvaćanje pojedinca kao bitnog člana zajednice.

zatvori