Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U Općini Virje počela katastarska izmjera, načelnik Perok: Među prvima smo došli na red i ne moramo ništa platiti

U Virju su danas i službeno otvoreni radovi katastarske izmjere na području Općine Virje.

Riječ je o radovima koji će trajati 12 mjeseci, tvrtke Geodist i Geogrupa obavljat će pritom izmjeru, dok će tvrtka Geoprem obavljati nadzor, a projekt je u potpunosti financiran europskim sredstvima, a manji dio “pokriva” i država.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok rekao je da ga veseli otvaranje radova.

Snimio Tomislav Matijašić.

– To je za nas bitna stvar, aktivnosti smo započeli prije 10-ak godina, nismo se baš bili pomaknuli, no zahvaljujući aktivnosti Državne geodetske uprave među prvima smo sada došli na red, i što me kao načelnika jako veseli, ne moramo ništa platiti. Dajemo support izvođačima radova, već smo imali i tribinu s mještanima, odaziv je bio dobar, bilo je dosta pitanja. Nadam se da će izmjera dobro i proći i da je to početak nastavka izmjere jer nam je dosta bitno da uz građevinsko područje, riješimo i poljoprivredno zemljište i sve sporne “međe”. To kroz ovu akciju i možemo – naglasio je Perok uz zahvalu svima na provedbi projekta.

I koprivničko-križevačkog župana Darka Korena veseli početak provedbe projekta.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Smatramo da je izmjera zemljišta jedan od preduvjeta za razvoj gospodarstva tog prostora. Opće je poznato da sredine koje imaju regulirane katastarske i gruntovne dokumente dobivaju na vrijednosti. Naravno i da se i mi radujemo činjenici da ništa ne moramo sufinancirati po prvi put – poručio je Koren i dodao da smatra kako je dosad po pitanju izmjera zemljišta na prostoru naše županije napravljeno puno, no još ima jako puno posla.

Obilježavanju početka radova prisustvovala je i Jelena Ungar, pročelnica Državne geodetske uprave, Ureda za katastar Koprivnica, rekavši kako izmjeru čini dugačak lanac i svi akteri trebaju biti čvrsti. Podsjetila je da se s prvim izmjerama počelo 2000. godine.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Utabali smo staze i mi kao katastar, ali i kao Županija. Daleko smo ispod prosjeka kojim se tempom ti poslovi odvijaju diljem Hrvatske, no bit ću optimistična, u početku, kada se počelo s izmjerama, dobili smo zadatak da iz perspektive katastra pitamo “Koje vam je u najlošijem stanju?”, i mi smo to napravili. Međutim, mi smo struka, a u takvim projektima najteže odluke trebale su donijeti jedinice lokalne samouprave jer su izmjere financirale s najmanje 50 posto. To su bila značajna sredstva, a programi su trajali koliko i njihov mandat, i to nije bilo popularno. Morali smo jedinice lokalne samouprave vući za rukav, a kada su se prve izmjere dovršile, shvatili su da nema gospodarskog razvoja bez izmjera – spomenula je Ungar.

Otkrila je i da je na području županije odrađeno 16 posto novih izmjera, odnosno obnovljenih zemljišnih knjiga i katastara.

– To su stvarno mukotrpni, dugotrajni i skupi procesi, no bili su neizbježni. Možda taj postotak zvuči malo, no on puno više vrijedi – nastavila je.

Dosad je mjereno ono što je bilo najhitnije, a sada će se mjeriti što je najbitnije, poručila je još Ungar.

– Rezultati će biti uspješni, bit ćete prezadovoljni – zaključila je na kraju.

Direktor tvrtke Geogrupa iz Zagreba Željko Perić istaknuo je da dugo rade izmjere ovakvog tipa, a veseli ga i to što će izmjera koja se obavlja u Virju biti po novom principu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Novitet je da s nama rade pravnici koji će pripremati dokumentaciju za promjenu vlasništva, ako će to biti moguće nakon naših tehničkih podataka s terena. Apeliram na vlasnike koji su evidentirani, ali i na one koji nisu, da se odazovu na naše pozive na terenu, to jest da se jave pokazati svoje vlasništvo i granice svojih parcela. Tu će se pokazati uspjeh ove izmjere – zaključio je Perić.

zatvori