Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO U Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica više je od 60.000 korisnika

U prostoru Gradske knjižnice Đurđevac održana je akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Sandra Željković, koordinatorica za medije i akcije Zaklada Ana Rukavina, zahvalila je Gradskoj knjižnici Đurđevac i Gradu Đurđevcu na pozivu i odazivu na prikupljanju periferne krvi za matične stanice:

– U registru imamo više od 60.000 korisnika, a postoji od 2007. godine. Što se tiče registra za perifernu krv trenutno smo na osmom mjestu, a što se tiče pupkovine, držimo 11. mjesto u svijetu – kazala je Željković.

Dodala je kako se u registar mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina.

– U registru ostajete zabilježeni do 60 godina i do tada ste potencijalni darivatelj, a možete se upisati tako da se javite u jedan od osam transfuzijskih centara ili se odazovete na akciju u organizaciji same zaklade – istaknula je.

Istaknula je da je značaj upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica taj da spasimo život, jer svi imamo lijek u nama, svaka stanica spašava jedan život pogotovo oboljele od teških i malignih bolesti.

– Prošle godine spašena je 161 osoba od toga 116 osoba u Hrvatskoj i 45 osoba u inozemstvu – zaključila je Željković.

Tekst: Matej Baltić

zatvori