Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U đurđevačkoj knjižnici predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja i sustav vaučera za obrazovanje

Djelatnici Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Križevci u prostorima Gradske knjižnice Đurđevac predstavili su poslodavcima i ostalim zainteresiranim korisnicima s područja Đurđevca i okolice mjere aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu te sustav vaučera za obrazovanje.

Kako je istaknuto na početku, Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano prati stanje na tržištu rada i prilagođava usluge potrebama svojih korisnika. Provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja korisnike se potiče i usmjerava na aktivno uključivanje i oblikovanje tržišta rada. Mjere su namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja, a temelje se na europskom i hrvatskom zakonodavstvu.

Predstojnica Područnog ureda Vesna Kuterovac uvodno je govorila o važnosti mjera aktivne politike za zapošljavanje istaknuvši rezultate provedbe u 2022. godini prema kojima je na razini Hrvatske u mjere bio uključen 31.481 korisnik, a utrošeno je više od 1,1 milijarde kuna.

– U Područnom uredu Križevci u mjere su bile uključene 893 osobe. S obzirom na situaciju na tržištu rada s kojom se svakodnevno susrećemo, mjera koja je imala najviše rezultata je obrazovanje i osposobljavanje jer kroz njih nastojimo taj disbalans između ponude i potražnje na neki način ublažiti i toplo preporučujem da se obratite kolegama u ispostavama da vidite na koji način vi možete koristiti navedenu mjeru – zaključuje Kuterovac.

Rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja Snježana Kosijer i rukovoditelj Odsjeka za rad s poslodavcima Velimir Strbat, detaljnije su govorili o pojedinim mjerama, kriterijima i uvjetima korištenja te načinu podnošenja zahtjeva.

Martina Majić Peršin, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje predstavila je sustav vaučera za obrazovanje, koji predstavlja financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih.

– S 31. siječnja u sustavu vaučera bio je dostupan 591 program za stjecanje 125 digitalnih i zelenih vještina. U Područnom uredu Križevci je u prošloj godini bilo odobreno 207 vaučera, a do kraja siječnja ove godine njih 50 – napomenula je Majić Peršin.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori