Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO: PROJEKT ‘NO PLAN(ET) B’ Gimnazijalci na rajskom otoku usred Atlantika

Petero članova Geografske grupe koprivničke Gimnazije Fran Galović – Ivana Marković, Sara Marija Šapina, Ema Begić, Ivan Delić i Lovro Mršić, uz pratnju nastavnika Sanje Suton, Ana-Marije Martan, Zvonimira Treščeca i Maje Maček Treščec u sklopu Erasmus+ projekta “No plan(et) B” boravilo je tjedan dana na portugalskom rajskom otoku u Atlantskom oceanu Madeiri.

Učenica Sara Marija Šapina istaknula je da je Erasmus program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi, no on je i nezaboravno iskustvo prepuno predivnih i jedinstvenih priča – i ljubavnih i prijateljskih, a čak i obiteljskih.

– U projektu sudjeluju škole iz Portugala, Grčke, Njemačke i Hrvatske. Glavna su tema projekta utjecaji klimatskih promjena. Cilj projekta je pronaći rješenja za smanjenje potrošnje fosilnih goriva koristeći obnovljive izvore energije – rekla je Sara za Franzine.

Objasnila je da su ih domaćini dočekali u gradu Funchalu. Subotu i nedjelju proveli su s njima razgledavajući prekrasan otočki krajolik te kušajući tradicionalnu hranu i egzotično voće. Ponedjeljak, prvi dan programa, proveli su u školi gdje su im domaćini prvo pripremili dobrodošlicu, a nakon toga zajedno su bili na ice breaking aktivnostima, a kasnije slušali izuzetno zanimljivo predavanje o energiji na Madeiri, nakon čega je održan kviz u kojem su prva dva mjesta zauzeli koprivnički učenici.

– Ručali smo u školskoj kantini pa se uputili prema gradu, odnosno gradskoj vijećnici gdje smo bili lijepo dočekani. Nadalje, posjetili smo tvornicu piva i sokova. Upoznali smo se i s načinom rada hidroelektrane. Kasnije smo posjetili Cabo Girão, vozili se brodom i razgledali kavezni uzgoj orada. Upoznali smo se i s uzgojnim ciklusom pastrva. Uspjeli smo doći do vrha Balcões, posjetili smo gradić Santani, razgledali smo tradicionalne kuće i malo šetali gradom. Za sam kraj otišli smo do vidikovca Cristo Rei odakle smo upijali jedinstven pejzaž – pojasnila je Sara.

Kazala je kako su zadnjeg dana programa u školi prezentirali vlogove i družili se, razgledali školsku galeriju, a navečer imali završnu zabavu.

– Ono što smo doživjeli na Madeiri, pamtit ćemo cijeli život. Tu ćemo priču živjeti zauvijek. Rastanci su vrlo teški, ali su opet toliko predivni jer tad toliko cijenimo ono što smo imali. Tada shvatimo koliko nam se sve uvuklo pod kožu. Zahvaljujem svim profesorima, divnim profesorima, profesorima koji žive za ovo, kojima je Erasmus način života, a učenici njihova obitelj. I hvala mojim prijateljima, koji su bili tu u svim trenutcima, dobrim i lošim – zaključila je Sara.

Profesorica Maja Maček Treščec dodala je da su konačno imali prilike doživjeti otok koji toliki hvale.

– Na površini više nego duplo manjoj od naše županije, divno se sljubljuju bujni biljni svijet, brda, ocean i divni ljudi. Izrazito sam sretna, zahvalna i ponosna na naše divne učenice i učenike koji su na svakom koraku pokazali svoj geografski duh i interes za prostor te nove ljude koji su ih i sami jako zavoljeli. Hvala vam na svim šalama, ali i ozbiljnim razgovorima koje smo vodili. Hvala i mojoj ekipi kolega koji su ovo putovanje učinili još posebnijim. Sigurna sam da Madeiri nismo rekli zbogom, samo doviđenja – napomenula je.

S njom se složio i profesor Zvonimir Treščec koji je istaknuo da je nakon šest dana provedenih u raju, teško bilo vratiti se doma.

– Shvatio sam brzo zašto Madeira godinama nosi titulu jedne od najboljih turističkih destinacija na svijetu. Ugodna klima, raznolika hrana, dinamičan reljef, ugodni i topli ljudi… što čovjeku više treba? Hvala timu profesora koji su održavali odličnu atmosferu na još jednoj Erasmusovoj mobilnosti, kao i učenicima koji su bili neponovljivi! Znatiželjni, pristojni i otvoreni, baš onakvi na kakve možemo biti samo ponosni – zaključio je.

Profesorica Ana-Marija Martan naglasila je da je Madeira bila dugo očekivana Erasmusova destinacija koju su propustili posjetiti prije tri godine zbog zatvaranja zemalja izazvanog koronavirusom.

– Unatoč tome suradnja se sa školom domaćinom iz Funchala nastavila i u novom projektu pa se prilika za posjet ovom prekrasnom otoku pružila još jednom. I vrijedilo je čekati: predivna priroda, gostoljubivi domaćini, turizam na vrlo visokom nivou samo su neke od kvaliteta Madeire. A kad se to sve spoji s divnom grupom učenika, uspjeh je zajamčen – pojasnila je.

Učenici Lovro Mršić, Ivan Delić, Ema Begić i Ivana Marković složili su se da će ovo putovanje pamtiti cijeli život.

zatvori