Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: POSTAVLJENI SOLARNI PANELI Dječji vrtić Maslačak od sada energetski neovisan

Dječji vrtić Maslačak od sada je energetski neovisan.

Poručili su to iz đurđevačke Gradske uprave i dodali da su radovi počeli nakon što su solarni paneli postavljeni na zgradi Javne vatrogasne postrojbe u Đurđevcu te na dvorani Osnovne škole Đurđevac.

– Prijašnjim projektima i mjerama poput zamjene krovišta, stolarije, modernizacije rasvjete, pripremom tople vode i podnim grijanjem već smo značajno energetski obnovili naš vrtić, a ovaj projekt je samo nadogradnja. Pripremljeni su i projekti energetske obnove svih područnih škola, a i na kompostani će se u narednim tjednima postavit solarne ploče. Plan nam je da sve naše ustanove i tvrtke budu energetski učinkovitije i energetski neovisne što će biti od velikog značaja u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Podsjetimo, Dječji vrtić Maslačak je u suradnji s Gradom Đurđevcom uspješno osigurao sredstva za izgradnju solarne elektrane snage 80 kilovatsati. Vrijednost ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije na vrtiću iznosi oko 108.000 eura , a projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu s oko 43.300 eura.

– Cilj projekta je proizvodnja vlastite električne energije kako bi vrtić u cijelosti bio energetski neovisan i kako bi za svoje potrebe koristio samo proizvedenu struju, posljedično će se smanjiti troškovi režija, ali i emisija stakleničkih plinova – zaključuju u Gradskoj upravi.

zatvori