Subota, 11. svibnja 2024.

FOTO: PODRAVKINA NUTRITIVNA STRATEGIJA Gajari: Želimo potrošačima dati proizvode koji će im pomoći unaprijediti prehranu

Manje soli i šećera, proizvodi s barem jednim pozitivnim sastojkom i proizvodnja novih proizvoda baziranih na sastojcima povezanim s održivom prehranom samo su neki od ciljeva nove, odnosno poboljšane Podravkine nutritivne strategije.

Rekla je to na današnjem predstavljanju strategije direktorica Podravkine službe Senzorika i nutricionizam Davorka Gajari i istaknula da se ona temelji na aktualnim smjernicama koje promovira Europska unija kroz svoju strategiju održivog razvoja, odnosno strategiju od polja do stola.

– Našu inicijalnu strategiju koja je nastala 2014. godine smo inovirali s tim aktualnostima, a njima je cilj stvoriti okruženje održive prehrane. Fokus je na vrsti hrane, na njezinom sastavu, nutritivnoj kvaliteti i na praksi održive proizvodnje i potrošnje. Želimo aktivno upravljati nutritivnom kvalitetom naših proizvoda, želimo potrošačima dati proizvod u skladu s njihovim potrebama koji će im pomoći unaprijediti prehranu, želimo ih potaknuti na konzumiranje održive prehrane, ali isto tako želimo biti i predvodnici u razvoju nutritivno kvalitetnih i održivih proizvoda – objasnila je Gajari.

Napomenula je kako su se tim novim ciljevima opredijelili da će u najmanje 75 posto novih i inoviranih proizvoda smanjiti prosječni sadržaj soli i šećera za 20 posto, zatim će u 75 posto novih i inoviranih proizvoda ugraditi najmanje jedan pozitivan sastojak, odnosno onaj koji ima pozitivno djelovanje na zdravlje kao što su vlakna, bjelančevine, vitamini i minerali, zatim da će najmanje 40 posto novih i inoviranih proizvoda bazirati na sastojcima povezanim s održivom prehranom poput voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, biljnih izvora proteina i slično te da će sa 100 posto proizvoda podržavati održivu prehranu.

– Sam Podravkin moto “Stvaramo ukusniji svijet i uvijek sa srcem” predstavlja našu posvećenost u razvoju visokokvalitetnih i zdravstveno ispravnih proizvoda. Same nutritivne potrebe se mijenjaju tijekom života, no nepromjenjiva je veza između kvalitetne i zdrave prehrane i zdravlja. U Podravki je čvrsto utemeljena svijest da zdrava prehrana podrazumijeva nutritivno kvalitetne i zdravstveno ispravne sastojke, pa smo taj dugogodišnji put u očuvanju izvornih receptura i kvalitete naših proizvoda osigurali postavljanjem tih visokih zahtjeva probira i analize sastojaka – istaknula je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kazala je kako su dosad, dakle od 2014, godine kad je napravljena prva strategija, 58 posto asortimana uskladili s nutritivnim profilima, smanjili su količinu soli za 300 tona, a šećera za 1.423 tone.

– Zarolali smo jednu super priču, a sada veliki naglasak stavljamo i na komunikaciju. Naše ciljeve postići ćemo suradnjom svih nas u kompaniji neovisno o struci, ali i uključivanjem vanjskih partnera po potrebi, razvijat ćemo i uključivat se u edukativne programe usmjerene na prehranu, komunicirati s proizvođačima, davat ćemo i dalje nutritivnu podršku lokalnoj zajednici primjerice kroz škole, osigurati sredstva vanjskog financiranja za razvijanje daljnjih projekata i programa – zaključila je Gajari.

Član Uprave Podravke Ivan Ostojić, kazao je da se u karijeri nagledao svakakvih strategija, a u financijskom smislu one su bile licemjerne, no to s Podravkinom nutritivnom strategijom nije slučaj, napomenuo je.

– Ono što smo u našoj strategiji definirali, to stvarno i mislimo. Nismo ju stavili na papir da bi to izgledalo lijepo, već doista želimo živjeti našu strategiju. Želimo da nam potrošači što dulje žive i da što dulje koriste naše proizvode. Želimo da nam potrošači žive zdravo i troše kalorije. Strategiju želimo živjeti na pravi i ispravan način – naglasio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kazao je pritom da je Podravka u Hrvatskoj pionir po izradi nutritivne strategije; prvi put je tako napravljena 2014. godine i time je postavljen standard.

– Tada smo rekli da definiramo ciljeve kojima želimo unaprijediti zdravlje naših potrošača. Sada smo te ciljeve odlučili redefinirati i dodatno unaprijediti, a ključna stvar je da o tome imamo namjeru komunicirati s potrošačima. Procjenjujemo da je jako važno komunicirati strategiju jer time šaljemo poruku da mislimo na njih – istaknuo je Ostojić.

Ako se govori o društvenoj odgovornosti, važno je da društvo u kojem Podravka posluje bude društvo zdravlja i blagostanja, nastavio je.

– Održiva i zdrava prehrana treba biti dostupna svima – poručio je Ostojić i dodao kako će u Podravki napraviti sve da nutritivni proizvodi budu cjenovno dostupni potrošačima.

Spomenimo da su po završetku službenog dijela predstavljanja koje je bilo održano u Podravkinoj sedmerokatnici, organizirane edukacijske aktivnosti i degustacija Podravkinih nutritivno vrijednih proizvoda, a posjetitelji su mogli izmjeriti razinu šećera u krvi te krvni tlak, provjeriti indeks tjelesne mase i dobiti stručne savjete kako poboljšati prehrambene navike.

Tekst pripremili Tomislav Matijašić i Adela Zember Antolić.

zatvori