Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Počela akcija spašavanja žaba na cesti između Koprivnice i Đelekovca

Postavljanjem zaštitnih ograda na prometnici Koprivnica – Đelekovec započela je akcija spašavanja vodozemaca.

U akciji koju je organizirala i koordinirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije sudjelovalo je 28 učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije Fran Galović.

Iz Službe ureda župana poručili su da je na samom početku sudionike akcije i njihove profesore prigodnim riječima pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić te pohvalio njihovu zainteresiranost za očuvanje prirode i sudjelovanje u akcijama koje mogu tome pridonijeti.

Zadovoljstvo akcijom izrazio je i ravnatelj koprivničke gimnazije Vjekoslav Robotić, a uime Javne ustanove sudionike je pozdravila ravnateljica Željka Kolar te napomenula kako je ovogodišnja akcija spašavanja vodozemaca nastavak višegodišnje suradnje njihove ustanove i gimnazije. Također je pohvalila suradnju s Općinom Koprivnički Ivanec koja se ove godine pridružila akciji te je uz njezinu pomoć odvezen i zbrinut otpad koji su učenici sakupili na lokaciji akcije.

Spomenimo da su zaštitne ograde postavljene uz lijevu stranu prometnice Koprivnica – Đelekovec i to u dužini od jednog kilometra, a ogradu čine 30-ak centimetra visoke onduline ploče koje su vodoravno postavljenje jedna uz drugu te pričvršćene metalnim zaobljenim šipkama zabijenima u tlo. Uz ploče, na razmaku od 10-ak metara, iskopane su rupe u koje su stavljene kante koje služe da u njih padaju žabe, koje će se nakon toga prenositi preko ceste u baru.

– Žabe su divlje životinje koje spadaju u skupinu vodozemaca, a vodozemci su jedna od najugroženijih skupina životinja. Razlog njihove ugroženosti je nestajanje, degradacija i fragmentacija staništa te nepoželjne ljudske aktivnosti u okolišu. Njihova temperatura tijela ovisi o temperaturi okoline, stoga zimi hiberniraju zakopane u zemlji, mulju ili sakrivene pod lišćem. Dolaskom viših temperatura žabe postaju aktivne i kreću na parenje te migriraju do mrjestilišta koje čini vodeno stanište u koje žabe polažu svoja jaja. Upravo je lokacija prometnice Koprivnica – Đelekovec, gdje je s jedne strane ceste šumsko stanište, a s druge strane vodeno stanište, mjesto koje je žabama vrlo interesantna lokacija za razmnožavanje, no njihov je prelazak preko te frekventne prometnice iznimno opasan, obzirom da brojne žabe bivaju pregažene – objašnjavaju u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Napominju da kako bi se pridonijelo očuvanju barem jedne vrste vodozemaca, u ovom slučaju žaba, koje su inače dobri indikatori bioraznolikosti, važni članovi hranidbenog lanca te korisne životinje i za dobivanje brojnih vrsta lijekova, i ove se godine provodi akcija njihova spašavanja. Spomenuta akcija odvijat će se tijekom ožujka i travnja, a njeno trajanje ovisit će o vremenskim prilikama i temperaturi zraka.

zatvori