Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO: PISANICA OD SRCA Štrfiček: Mi slikari smo već u godinama, a nažalost nema naznaka novih umjetnika pa ove pisanice moramo još više čuvati

Tradicionalna 14. po redu izložba Pisanica od srca svečano je otvorena danas u koprivničkom parku koji krasi šest velikih i dvije male pisanice.

Riječ je o projektu koji je vlasništvo Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i kao takav je zaštićen.

– Veseli nas jako kad vidimo da su naše pisanice izložene na brojnim različitim mjestima, no ponekad ljudi znaju zaboraviti pa im promakne taj dio da je to naš projekt. Interes za njima raste. Ove godine nisu sve nove pisanice, dvije su obnovljene, a napravljena je i jedna nova – rekla je Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i dodala da ih je u ovih 14 godina napravljeno 200-tinjak.

Snimio Tomislav Matijašić.

Jedan od majstora naive koji ih je oslikavao je i Zlatko Štrfiček koji je istaknuo da mu je drago što nakon tolikih godina one još uvijek oduševljavaju.

– Oslikavamo ih mi koji smo već u godinama i veseli nas jako da još uvijek možemo prezentirati naivnu umjetnost. Vjerujem da ćemo nastaviti družiti se i idućih godina s bojama i pisanicama na zadovoljstvo svih onih koji ih vole doći pogledati i uživati u njima – objasnio je Štrfiček.

Napomenuo je kako u takozvanom koprivničkom miljeu koji oslikava pisanice djeluju četiri slikara, a toliko ih je i u Molvarskom likovnom krugu. Nažalost, kaže, nasljednika zasad nema.

– Nažalost nema naznaka novih umjetnika niti interesa. Jedan naš umjetnik koji je već u godinama i kojeg muči išijas htio je da mu nađemo zamjenu, no nismo uspjeli. Teško je zainteresirati nekoga za naivu, nemaju mladi interes za to – zaključio je Štrfiček s porukom da ove pisanice koje imamo moramo čuvati još i više.

Snimio Tomislav Matijašić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren podsjetio je da je cilj ove izložbe, odnosno ovog projekta promocija Podravine, običaja koji su autohtoni i naivne umjetnosti, odnosno naivnog slikarstva koje je posebnost ovog kraja.

– Ove godine smo prvi put jednu takvu izložbu imali i u inozemstvu. Postavljali smo takve pisanice godinama u više od stotinjak gradova diljem Europe i svijeta, ali ove godine smo to prvi put organizirali kao jednu ovakvu izložbu u gradu Wolfsburgu i to na traženje uprave Volkswagena koju je, pretpostavljam, netko od Hrvata usmjerio na to da postoji jedan takav projekt i evo izložba je upravo u tijeku. Ponosni smo i zadovoljni što se ova tradicija nastavlja i njome želimo odaslati poruke zajedništva, mira i ljubavi te čestitati Sretan Uskrs svima – kazao je Koren.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal zahvalio je Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici na tome što Koprivnicu već čitav niz godina odabiru za postavljanje ove izložbe, ali i umjetnicima bez kojih ovakve izložbe ne bi bilo.

zatvori