Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: NASILJE PRESTAJE OVDJE Đurđevački osnovnoškolci obilježili Dan ružičastih majica

U Osnovnoj školi Đurđevac je 10. godinu zaredom održan Dan ružičastih majica pod sloganom “Nasilje prestaje ovdje!” – dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja koji se obilježava diljem svijeta.

Učenici su Dan ružičastih majica obilježili kratkim i zanimljivim programom za sve prisutne, a na samom početku ravnatelj Danijel Domišljanović rekao je da je akcija pokrenuta na inicijativu Verice Rupčić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

– Želimo dati podršku nenasilju, želimo da se ovaj slogan “Nasilje prestaje ovdje” provodi u našoj školi i da naši učenici, kojih ima više od 600, žive taj slogan i da nasilje zaista prestane ovdje – zaključio je Domišljanović.

Svim učenicama i učenicima osmih razreda predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić održala je predavanje s naglaskom na probleme i potrebu prevencije vršnjačkog nasilja.

– Osmislila sam predavanje kao i svake godine kroz ovih 10-ak godina, u smislu interaktivnog pristupa da ih na određeni način izazovem i uključim u sve ono o čemu govorim, a to je pored teme koja je najvažnija i kojoj je posvećen ovaj dan – vršnjačko nasilje, i ravnomjerna podjela obiteljskih poslova i obaveza što je jako važan segment, te teme koje će oni sami kroz razgovor inicirati – kazala je Rupčić.

Maja Gregurović, voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, rekla je da je sretna i punog srca na obilježavanju Dana ružičastih majica.

– Godinama surađujemo s đurđevačkom osnovnom školom i odlučili smo održati edukaciju o jednoj ozbiljnoj temi, a to je sigurnost djece na društvenim mrežama. Uvijek podržavamo ovakve akcije – zaključila je Gregurović.

Tekst: Matej Baltić

zatvori