Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Mladi podravski matematičari briljirali na natjecanju u Krakovu, vratili se s prvim, drugim i trećim mjestima

Mladi matematičari iz Podravine postigli su izvrsne rezultate na natjecanju euroMath & euroScience 2023 održanom u poljskom Krakovu.

Iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski poručuju da su se učenici kući vratili s osvojenim prvim, drugim i trećim mjestima te pohvalama.

Na natjecanju su tako nastupili učenici Osnovne škole Braća Radić Gloria Matošić, Marta Gregurina, Leona Salajpal, Erik Žeželj, Mia Gregurina, Matej Markovinović, Amadea Filipović, Anja Horvat, Antea Jelović, Laura Šifkorn i Juraj Aščić kojima je mentorica bila Mara Grašić, iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski nastupili su Marin Bojanović i Eva Papić Bogadi pod mentorstvom Željke Hanžek i učenici Gimnazije Fran Galović Petra Požgaj, Eva Pavlović, Lovro Golubić, Martin Majerus, Ana-Marija De Conti, Laura Mesar i Simon Sović kojima je mentorica bila Bojana Habek, kao i učenica Marija Švegović iz Srednje škole Koprivnica pod mentorstvom Mare Grašić.

Natjecanje se održavalo u četiri kategorije – Math & Science Poster Design Competition, Math Presentation Competition, Science Presentation Competition i Math Factor Competition.

– Prvo mjesto u kategoriji MathFactor Competition osvojila je Amadea Filipović osvojivši glavnu nagradu; tablet. U istoj kategoriji, treće mjesto je osvojila Antea Jelović, a Juraj Aščić je pohvaljen. Učenik gimnazije Lovro Golubić osvojio je drugo mjesto u kategoriji Science Presentation Competition i pohvalu za dizajn svog postera. Eva Pavlović i Petra Požgaj osvojile su drugo mjesto u kategoriji Math & Science Design Competition. Mentorice učenika pripremile su i održale tri radionice za sve prisutne o učenju matematike kroz pokret, rozetama u matematici i kahoot kviz – ističu u školi.

Da je to velik uspjeh mladih matematičara u školi lako zaključuju i iz činjenice da je na natjecanju sudjelovalo više od 800 učenika iz cijele Europe i izvan nje.

– Osim natjecanja i radionica za sve je organizirana i matematička konferencija gdje su predavanja držali eminentni europski znanstvenici. Organizator je Ciparsko matematičko društvo – dodaju.

Spomenimo i da je natjecanje ove godine održano na Pedagoškom fakultetu u Krakovu, dok je prošle godine bilo u Thessalonikiju.

– Odande su se naši učenici također vratili s brojnim nagradama. Uskoro počinju pripreme za sljedeću godinu i natjecanje u Grčkoj ili Italiji – zaključuju u školi.

Osim znanosti i matematike učenici su uživali i u kulturnim znamenitostima Krakova te su posjetili rudnik soli Wieliczku i Auschwitz.

zatvori