Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Konferencija o europskim fondovima okupila sve dionike regionalnog i lokalnog razvoja

Konferencija “EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.” okupila je jučer u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnike regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnike sredstava EU fondova te dionike regionalnog i lokalnog razvoja.

Organizator ove konferencije bilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je župan Darko Koren sa suradnicima, dok je ispred Grada Koprivnice nazočio gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima.

Koren je kazao kako je uvjeren da će se nastaviti s financiranjem važnih projekata na našem prostoru, a Županija će biti spremna prilikom pripreme tih projekata, što se tiče predfinanciranja ili sufinanciranja, kao što se to činilo i dosad.

– Trenutno se na prostoru naše županije realiziraju velike nacionalne investicije, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-mađarska granica vrijednosti više od 400 milijuna eura, a tu su i aglomeracije te priprema za Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Ukupno je to više od 700 milijuna eura ulaganja, što je značajan iznos, a od novog financijskog razdoblja očekujemo sličnu dinamiku i doprinos razvoju gospodarstva i čitavog ovog prostora. Uspješno koristimo sredstva iz EU fondova koja su nam na raspolaganju, a spomenimo i kako smo kroz Razvojni sporazum Sjever u procesu kandidiranja i realizacije pet velikih projekata, s time da u suradnji s našom Razvojnom agencijom PORA pripremamo i 20-ak manjih. Nadamo se da će sljedeće razdoblje biti barem jednako uspješno kao ovo danas – istaknuo je Koren.

Sudionicima su se obratili i gradonačelnik Jakšić, koji je nabrojao gradske projekte koji su realizirani europskim novcem kazavši kako će se u novom proračunskom razdoblju kroz ITU mehanizam otvoriti prostor za velike projekte na području grada i okolnih općina.

Spomenimo da su predstavljene mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. vrijednog 5,203 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. vrijednog 1,569 milijardi eura.

Nakon prezentacija, uslijedila je panel rasprava.

– Naš grad mijenjamo iz dana u dan kvalitetnim i dobro razrađenim projektima, a koji su osigurani sredstvima iz EU fondova. Kao Gradska uprava do sada smo imali 46 europskih projekata vrijednosti 18 milijuna eura, što znači da smo u suradnji s ostalim gradskim tvrtkama i ustanovama za 64 europska projekta povukli ukupno 89,6 milijuna eura. Tu ne stajemo. U posljednjih šest mjeseci pripremili smo i prijavili pet projekata vrijednosti oko 17 milijuna eura – rekla je zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Ravnateljica Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA Melita Birčić je dodala kako je PORA u proteklom periodu pripremila 370 projekata vrijednih više od 250 milijuna eura te uz pružanje stručne pomoći jedinicama lokalne samouprave i radu na strateškom planskom razvoju radila i na privlačenju investicija. U narednom razdoblju će se, naglasila je Birčić, nastaviti uzlazni trend u apsorpciji europskih sredstava, a za novu perspektivu je pripremljen i Plan razvoja Koprivničko-križevačke županije sa zabilježenih 550 projekata koji su u planu, od kojih je njih 41 u kategoriji strateških razvojnih projekata na koje će se posebno obratiti pozornost.

zatvori