Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Izložba Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb otvorena u Galeriji Koprivnica

Izložba Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb otvorena je u Galeriji Koprivnica.

Koprivničkoj javnosti u četvrtak je predstavljeno 30 autora slika i skulptura, eminentnih hrvatskih umjetnika židovskog porijekla koji su od prvih godina 20. stoljeća do danas, prve četvrtine 21. stoljeća, obilježili hrvatsku modernu i suvremenu likovnu umjetnost.

Izložba se sastoji od 51 slike, skulpture i male plastike koje pripadaju samom vrhu povijesti likovnih umjetnosti u Hrvatskoj.

Prije samog otvorenja izložbe u Galeriji Mijo Kovačić održano je predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog kolokvija “Židovi u Podravini” održanog u studenome 2021. godine u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica. Zbornik su predstavili Lidija Vranar i Milivoj Dretar.

Događaju je prisustvovao veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Nj. E. Gary Koren. Ispred Grada Koprivnice prisutan je bio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, kojem je ujedno pripala čast da otvori izložbu, dok je ispred Koprivničko-križevačke županije prisutan bio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Spomenimo da je izložba ostvarena zahvaljujući suradnji Muzeja grada Koprivnice, Židovske općine Koprivnica, Židovske općine Zagreb i Koordinacije Židovskih općina u Republici Hrvatskoj.

zatvori