Petak, 26. travnja 2024.

FOTO I u Đurđevcu obilježen Dan narcisa, Martinuš: Saznanje o raku čovjeka slomi, tada je najvažnije imati podršku obitelji i okoline

Svake se godine prve proljetne subote tradicionalno obilježava Dan narcisa, humanitarna i javnozdravstvena kampanja kojom se nastoji podići svijest o važnosti preventivnih pregleda u svrhu ranog otkrivanja raka dojke.

Na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu Dan narcisa obilježila je Udruga žena s bolestima dojke Narcise, a podršku su im dali brojni građani, među kojima i gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

– Kao prvi najotporniji proljetni cvijet, narcis je postao simbol nade u borbi protiv raka, simbol novog života i novog početka. Tako da mi članice udruge s ponosom nosimo to ime – rekla je Đurđa Martinuš, dopredsjednica Udruge Narcise.

Foto: Anja Čorba

Rekla je i kako iz vlastitog iskustva zna koliko je teško prihvatiti činjenicu da imaš rak, a nakon početnog šoka, prihvaćanjem dijagnoze zapravo kreće prava borba.

– Tu je najvažnije imati podršku obitelji i okoline. Meni je u 46. godini dijagnosticiran karcinom maternice i jajnika, takvo saznanje čovjeka slomi, uvijek misliš da se to događa drugima. Mene je u borbi vodila snaga u očima moje djece i obitelji, kojima sam trebala i koji su mi bili oslonac u svemu što sam tada prolazila – prisjetila se Martinuš i dodala kako su žene u udruzi jedna drugoj također velika podrška, bez obzira na to bile one zdrave, s dijagnozom raka dojke ili bilo kojeg drugog oblika raka.

– Podrška oboljelim ženama znači puno, i zato pozivam sve žene, sestre, kćeri, prijateljice, da se učlane u Udrugu i budu podrška u našoj borbi – kazala je i istaknula kako Udruga Narcise u Đurđevcu djeluje od 2011. godine, a osnovana je na inicijativu Verice Rupčić, predsjednice županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Verica Rupčić naglasila je kako Povjerenstvo ulaže puno truda u to da osvijesti žene da vode brigu o svom zdravlju i da se obavezno odazivaju na pozive u sklopu Nacionalnog programa otkrivanja raka dojke.

– Znamo da je, ako se otkrije na vrijeme, rak dojke izlječiv u 91 posto slučajeva. Nacionalni program se provodi od 2006. godine a ovih je dana krenuo i osmi ciklus, stoga molim sve žene da ne bacaju pozive u smeće, nego se odazovu na pregled koji život znači- ističe Rupčić.

Kazala je i kako su na nedavno održanoj konferenciji povodom početka novog ciklusa ovog Nacionalnog programa izneseni podaci kako se u posljednjih šest godina u Hrvatskoj bilježi pad smrtnosti za 25 posto od raka dojke.

– Osobno iz svojih iskustava znam i iz predavanja koja smo organizirali po okolnim selima, da smo žene uspjeli na određeni način ‘trgnuti’ da se zamisle nad svojim zdravljem. Cilj nam je da žene više istražuju sve mogućnosti koje im se pružaju kako bi sačuvale svoje zdravlje, a u konačnici, kako bi sačuvale svoj život – zaključila je Rupčić.

Dodajmo kako osmi ciklus Nacionalnog programa borbe protiv raka dojke obuhvaća godišta od 1954. do 1973. S obzirom na to da se više od 80 posto karcinoma dojke dijagnosticira u žena starijih od 50 godina, u sklopu nacionalnog programa pozivaju se žene u dobi od 50 do 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine. Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60 posto.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori