Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Dobrovoljno vatrogasno društvo Rasinja ima novog zapovjednika

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rasinja ima novog zapovjednika.

Odlučeno je tako na izvanrednoj izbornoj izvještajnoj skupštini na kojoj se okupilo otprilike 160 vatrogasaca, a funkciju zapovjednika preuzeo je Neven Habijan.

Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Davor Tetec, a svojim su je dolaskom uveličali načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darko Palaš, prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva te vatrogasci pobratimi iz DVD-a Kunovec i PGD-a Hajdoše.

Nakon uvodnog pozdrava podnesena su izvješća o radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rasinja u 2022. godini. Društvo trenutno broji 339 članova, od čega je 169 izvršnih članova, 89 pomažućih, 26 operativnih vatrogasaca te 45 djece i mladeži.

Tetec je istaknuo kako je za učinkovitost i kvalitetno funkcioniranje vatrogasnog sustava potrebno kontinuirano provoditi niz aktivnosti.

– Jedna od važnijih aktivnosti osim ulaganja u vatrogasnu tehniku je ulaganje u ljude. Zbog toga Dobrovoljno vatrogasno društvo Rasinja zajedno s vatrogasnim organizacijama na područnoj i lokalnoj razini provodi niz aktivnosti vezanih za provedbu zaštite od požara. Jedna od važnijih djelatnosti je osposobljavanje vatrogasaca, stoga je protekle godine osposobljeno 16 novih vatrogasaca DVD-a Rasinja i nekoliko vatrogasaca s okolnog područja. Uz osposobljenost, najvažniji čimbenik uspješnosti vatrogasne intervencije je opremljenost vatrogasnih postrojbi koja je na zadovoljavajućoj razini, što se tiče osobne i skupne opreme – dodao je.

Bivši zapovjednik, a novi zamjenik zapovjednika Antonio Namjesnik naglasio je da su prošle godine imali pet intervencija gašenja požara, dvije vatrogasne vježbe, pomagali su ukrajinskim izbjeglicama, bili su i dio osiguranja poznate CRO-RACE utrke kao i nogometne utakmice između Tehničara i Hajduka u Cvetkovci.

Novi zapovjednik zahvalio je svim ana ukazanom povjerenju.

– Zapovjednik bez vojske nije ništa. Došla je mlada vojska, drugi vidici. Zahvaljujem ekipi koja je tu već godinama i bez koje ne bismo bili tu gdje jesmo, a zahvaljujem i našem Frenkiju, koji je siguran sam ponosan na nas. Hvala svima koji su dio ovog društva i koji svojim radom doprinose tome da budemo još bolji – istaknuo je novi zapovjednik.

Na skupštini su dodijeljena i uvjerenja o osposobljavanju te mnogobrojna priznanja članovima društva za aktivno i dugogodišnje sudjelovanje. Među ovogodišnjim dobitnicima visokih priznanja ističu se Zvonimir Habijan, Slavko Hunjec, Vjekoslav Črneli, Josip Zrinski koji su članovi DVD-a već 50 godina te Antun Sović koji je primio priznanje za svoje 60-godišnje članstvo. Mladenu Maljaku uručena je diploma VZO Rasinja za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama.

zatvori