Petak, 26. travnja 2024.

Darko Špoljar: Projekt Centar kompetentnosti u visokoj je fazi gotovosti

Strukovna škola Đurđevac i Obrtnička škola Koprivnica postat će Centar kompetentnosti i to na idućih pet godina.

Rekao je to ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar i dodao da je zapravo riječ o programu CEKOM 3.

– Projekt je u visokoj fazi gotovosti što donosi određene predispozicije u kojima ne bi trebalo biti problema s proglašenjem Centra kompetentnosti za idućih pet godina – napomenuo je Špoljar.

Podsjetio je da je Centar kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije projekt čiji je opći cilj povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta u podsektoru elektrotehnike i računalstva strukovnog obrazovanja, a sve s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika.

Nositelj projekta je Obrtnička škola Koprivnica u suradnji sa Strukovnom školom Đurđevac.

– Radi se o projektu centara kompetentnosti na nivou Hrvatske, a svi se u različitim sektorima sastoje od dva osnovna dijela. Mi to kolokvijalno nazivamo CEKOM 1 i CEKOM 2 – govori Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac.

Prvi se odnosi na izgradnju i opremanje, a drugi dio projekta nosi naziv Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu.

– Projektom Centra kompetentnosti ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna Koprivnica i Đurđevac dobivaju mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koja će učenike kroz moderne kurikulume pripremiti za tržišta rada i ujedno povećati njihovo zapošljavanje po završetku škole – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko-križevačke županije, ujedno i voditelj projekta Centra kompetentnosti, Darko Masnec.

Objasnio je da je Županija osnivač svih srednjih škola pa je njihov interes da imaju moderne i dobro opremljene škole koje su prilagođene današnjim uvjetima, koje obrazuju djecu i odrasle za zanimanja koja se traže na tržištu rada.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori