Četvrtak, 2. svibnja 2024.

BRIGA O MJEŠTANIMA Ivančan: Pomažemo s plaćanjem režija, razvijamo vjerski turizam, u planu je izgradnja hostela i doma za starije

Općina Molve nadaleko je poznata kao podravski Lourdes, ali i po rudnoj renti, bušotinama, plinu.

– Upravo je na tragu te prepoznatljivosti moja intencija uvijek bila da Molve moraju imati nešto više – ističe Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

A, to nešto više pokazalo se primjerice prošlogodišnjim uvođenjem mjere pomoći u plaćanju režijskih troškova za sva kućanstva na području Molvi. Naime, Općina Molve uvela je mjeru pomoći plaćanja režijskih troškova kako bi doskočila posljedicama velike inflacije i povećanja troškova života, a što se pokazalo iznimno uspješnim.

– Svjesni teške situacije naših mještana odlučili smo donijeti ovu mjeru koja pomaže u lakšem prevladavanju jaza u podmirivanju troškova kućanstva. Prošle godine isplatili smo po 1.000 kuna svakom kućanstvu, a s mjerom nastavljamo i ove godine. Za radno sposobne mještane od 45 do 60 godina isplatit ćemo iznos od 333 eura dok je se za sve umirovljenike, starije od 60 godina, samce i mlade obitelji do 45 godina osiguran iznos od po 666 eura – pojasnio je načelnik Ivančan.

Dodao je kako se zahtjevi zaprimaju do 24. ožujka, prvi dio isplate bit će za Uskrs a druga polovica za božićne blagdane.

Nadalje, potencijal vjerskog turizma prepoznat je odavno u Općini koja mnogo ulaže i u taj segment razvoja, a što je vidljivo kroz projekt izgradnje Pastoralnog centra Oaza Bezgrešne.

– Ovih dana pripremamo sve i za projekt Interpretacijskog centra u sklopu Pastoralnog centra u sklopu kojeg će svi naši hodočasnici može naučiti više o našoj povijesti i tradiciji. Imamo se čime pohvaliti, jer molvarska crkva je zapravo naša podravska katedrala, zbog toga ulažemo posebno velike napore da bismo prostore Interpretacijskog centra uredili za godine koje slijede – rekao je Ivančan.

Naglasio je kako se uz izgradnju Pastoralnog centra, ulaganje u turizam podiže na jednu novu razinu.

– U projekt se uključila i Koprivničko-križevačka županija, oni su nositelj projekta hostela, a investicija je vrijedna oko 700.000 eura, a koji će dati jedan novi sadržaj i nove mogućnosti bavljenja turizmom na našem području – napomenuo je.

Kazao je i kako bi u lipnju trebao biti dovršen i u funkciji Dom i dnevni boravak za starije osobe vrijedan oko 1,6 milijuna eura, koji bi službeno otvorili povodom Dana općine Molve u kolovozu. Kako pojašnjava Ivančan, Općina će ove godine pomoći s financiranjem kako bi dnevni boravak bude besplatan dok će iduće godine to biti neki mali paušalni iznos za starije.

– Ove godine pokrenuli smo i projektiranje novog staračkog doma. U Dravskoj ulici je kupljeno i zemljište, a vrijednost projekta je oko 1,7 milijuna eura. Dom je predviđen za oko 25 korisnika i bit će mješovitog sadržaja, malo modernijeg tipa. Što se tiče troškova smještaja, u jednom dijelu će participirati korisnici dok preostali dio do pune cijene boravka sufinancirati Općina – zaključio je načelnik Ivančan te dodao kako se njegova izgradnja očekuje 2024. godine.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori