Srijeda, 27. ožujka 2024.

Znanstvenica Katarina Sokač radi na antitumorskom lijeku: Svojim studenticama pokušavam približiti znanost i motivirati ih na istraživački rad

Znanost je uzbudljiva. Svaki radni dan je u potpunosti različit od prethodnog i nikad ne znate kakvi vas rezultati očekuju.

Međunarodni je dan žena i djevojaka u znanosti, a od 2015. godine obilježava se 11. veljače.

Tom prilikom porazgovarali smo s Katarinom Sokač iz Đurđevca koja je odlučila biti znanstvenica upisavši Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (FKIT), a potom i doktorat na istom fakultetu. Za sebe kaže da joj nije bilo nimalo lako odlučiti što će studirati i čime će se baviti jer ju je zanimalo puno različitih područja.

– U srednjoj školi prijavila sam se na sve moguće izvannastavne aktivnosti, strane jezike i projekte. Moje želje o budućem studiju često su se mijenjale. Unatoč tome, s radostima kemijskog laboratorija susrela sam se prije nego što sam krenula u osnovnu školu na raznim dječjim radionicama. Tada su mi svi dječji pokusi bili iznenađujući i znala sam da jednog dana moram otkriti što se krije u njihovoj pozadini. S godinama su dolazila nova pitanja i tako je upis na FKIT postao glavna opcija – pojašnjava Katarina.

Želja za novim otkrićima

Nakon završetak studija kratko je radila u farmaceutskoj industriji, ali ju je i dalje privlačila znanost i želja za novim otkrićima.

– To sam si potvrdila odlaskom u Toulouse na petomjesečnu stručnu praksu u Laboratoire de chimie de coordination, odnosno Nacionalni centar za znanstvena istraživanja Francuske Republike. Ondje sam se zaljubila u istraživački rad tijekom sinteze novih molekula s potencijalnom antimalarijskom aktivnošću. Znanost je uzbudljiva. Svaki radni dan je u potpunosti različit od prethodnog i nikad ne znate kakvi vas rezultati očekuju. U tome je čar ovog zanimanja – govori.

Ustupila Katarina Sokač.

Dodaje da je bilo ponuda u farmaceutskoj industriji, kao i za ostanak na doktoratu u Francuskoj.

– Na kraju mi se pružila prilika za doktorat pod mentorstvom Krunoslava Žižeka s kojim sam imala odličnu suradnju tijekom izrade završnog i diplomskog rada u području koje me zanima – ističe.

Trenutno radi kao asistentica na Zavodu za mehaničko i toplinsko procesno inženjerstvo. Njen fakultet jedan je od rijetkih tehničkih fakulteta na kojem prevladaju žene.

– Tako je i na Zavodu. Radim s još tri asistentice. Svaka se bavi vlastitim znanstvenim radom tako da međusobno razmjenjujemo znanja i pomažemo si savjetima kad naiđemo na problem u istraživanju – pojašnjava.

Predrasude da ženama nije mjesto na tehničkim fakultetima

Kada je riječ o predrasudama, ponekad čuje komentare kako ženama nije mjesto na tehničkim fakultetima.

– Činjenica da su mnoge uspješne znanstvenice karijeru započele upravo na FKIT-u ukazuje na neistinitost takvih tvrdnji. Također, imam osjećaj da studenti ponekad ozbiljnije shvaćaju asistente i profesore prilikom izvođenja nastave, nego nas asistentice i profesorice – govori.

Ustupila Katarina Sokač.

Trenutno razvija formulaciju za jedan antitumorski lijek.

– Lijek koji se daje pacijentima ima nisku bioraspoloživost, odnosno samo otprilike 15 posto doze lijeka dospije u krvotok i djeluje, dok se ostatak razgradi u jetri. Kako bi se taj udio povećao i kako bi lijek imao adekvatno terapijsko djelovanje, zadatak mojeg istraživanja koje provodim u sklopu izrade doktorata je pripraviti što djelotvorniju formulaciju lijeka čijom bi konzumacijom kvaliteta života onkoloških pacijenata bila poboljšana – pojašnjava.

Zahvalnost prema svim ženama znanstvenicama koje su se borile za ravnopravnost

Za dan posvećen ženama i djevojkama u znanosti ističe da je zahvalna svim ženama koje su se godinama borile za ravnopravnost žena i muškaraca u znanosti.

– Žrtvovale su vlastite živote i bile izložene osudama, no zbog njihove borbe danas svaka djevojka može samostalno odlučiti želi li se baviti znanošću bez straha od osuda – ističe.

Kaže da je i dalje premalo žena u znanosti u odnosu na muškarce na globalnoj razini.

– Zato među svojim studenticama pokušavam popularizirati znanost i motivirati ih na istraživački rad već za vrijeme studija. Također, potičem ih na odlaske na stručnu praksu u inozemstvo putem raznoraznih programa koje fakultet nudi kako bi stekle vrijedna nova iskustva u multikulturalnom okruženju – objašnjava.

Svim djevojkama poručuje da budu ustrajne i da ne odustaju od svojih snova.

– Iako je ponekad teško i potrebno je vremena za dobre rezultate, trud se na kraju isplati – poručuje Katarina.

zatvori