Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na Akciju upisa u Hrvatski registar u Đurđevcu

Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji s Ivanom Fazlić i Matejom Sinković Janći u četvrtak 2. ožujka u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac od 11 do 13 sati.

– Svi zdravi građani od 18 do 40 godina mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Lijek je u nama je poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar – poručuju iz zaklade.

Dodaju da akcijom žele podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

– Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra, upisano 61.787 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobila je 161 oboljela osoba u Hrvatskoj i inozemstvu – zaključili su.

Slušaj uživo
zatvori