Nedjelja, 5. svibnja 2024.

ZABRANA RADA NEDJELJOM Jakšić: Osim nekog kratkoročnog PR efekta za Vladu HDZ-a, bojim se da ovo gospodarstvu neće donijeti nešto dobro

Vlada je jučer uputila u Sabor konačni prijedlog Zakona o trgovini prema kojem bi trgovine, ali i pekarnice, nedjeljom u pravilu bile zatvorene.

Trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, a novi zakon bi stupio na snagu 1. srpnja. Zakonom se propisuju iznimke, a to su primjerice oni objekti koje se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova i slično.

U saborskoj raspravi oko novog zakona o zabrani rada nedjeljom sudjelovao je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji smatra da nije dobro kad se tako velike odluke donose preko koljena.

– Ovo je klasični slučaj da se upravo tako radi jer je očito da to nije iskomunicirano sa svim onim čimbenicima koji trebaju sudjelovati u socijalnom dijalogu. Definitivno je da smo svi uz sve one ljude koji rade subotu i nedjelju. Dakle, to su ljudi koje srećemo u dućanima, kiosku, kafiću i mislim da bi bilo puno pravednije da si je Vlada dala puno više truda da omogući ljudima pravo na izbor, ali da im omogući i da te subote i nedjelje imaju poštenu plaću – rekao je Jakšić.

Tvrdi da se ovako otvara prostor da se opet sve slomi na leđima radnika.

– Na kraju će biti teza “Ne trebamo toliko ljudi, ne trebaju imati takve plaće”. Osim nekog kratkoročnog PR efekta za Vladu HDZ-a, bojim se da ovo gospodarstvu neće donijeti nešto predobro, ali daj Bože da griješim – zaključio je Jakšić.

zatvori