Petak, 26. travnja 2024.

Visokogorac i putopisac Matej Perkov predstavit će ‘Bijele divove Balkana’ u koprivničkoj knjižnici

Visokogorac i putopisac Matej Perkov dolazi u koprivničku Knjižnicu i čitaonicu Fran Galović kako bi održao putopisno planinarsko predavanje “Bijeli divovi Balkana: visokogorski kulturološki projekt omotan snježnim pokrivačem”.

U knjižnici napominju da će se predavanje održati u srijedu s početkom u 18 sati.

– Njegovo svako planinarsko putopisno predavanje izaziva veliki interes dječje i odrasle publike ne samo zbog mnoštva fotografija atraktivnih lokacija koje je obišao, nego i zbog duhovito i zanimljivo ispričanih anegdota koje ga na tim putovanjima neizostavno prate. Uvjereni smo da će tako biti i na predavanju u našoj knjižnici – ističu organizatori.

Dodaju kako su “Bijeli divovi Balkana” zapravo kulturološki projekt koji, kako sam Perkov kaže, već godinama aktivno živi ponajviše zimi, kada se visokogorci penju na snijegom i ledom okovane vrhove planina razasutih diljem Balkanskog poluotoka.

– Te planine koje su poznate kao omiljene ljetne destinacije, zelene i posute cvijećem, zimi se pretvaraju u izazovne gorostase, divove koji u zimskim uvjetima na penjače ostavljaju dojam kao da su u svjetskom velegorju. Planine Hrvatske, Srbije, Bosne i Hrecegovine, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, sve su to fantastične avanture nadomak našeg dohvata, pogotovo ako nemamo novaca i vremena za daleka putovanja. U romantiku Balkana utkana je njegova povijest, ljudi koji podno planina žive i njihovi običaji, ratovi, mirenja i nadmudrivanja, gastronomske delicije i specifični ambijent kojeg drugdje nema – objašnjavaju.

Spomenimo i da se u izlogu knjižnice u prvoj polovici veljače može pogledati mini-izložba fotografija koje to njegovo iskustvo ilustriraju.

Dodajmo da knjižnica ovo predavanje organizira u suradnji s HPD-om Bilo i HPD-om Pevec iz Koprivnice.

zatvori