Nedjelja, 5. svibnja 2024.

STANJE U SIJEČNJU Raste broj nezaposlenih u Podravini i Prigorju

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci tijekom siječnja u Podravini i Prigorju registrirano je 2.019 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prosinac to je 177 nezaposlenih osoba ili 9,6 posto više, dok je u odnosu na siječanj prethodne godine 116 nezaposlenih osoba ili 6,1 posto više.

U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama je evidentiran rast broja nezaposlenih osoba i to u Đurđevcu za 77 osoba ili 14,8 posto, u Koprivnici za 20 osoba ili 1,7 posto te u Križevcima za 80 osoba ili 50,6 posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, podaci pokazuju da je tijekom siječnja izašlo 216 osoba, što je za 22,6 posto manje nego u prosincu te za 0,9 posto više nego u siječnju prethodne godine. Od toga su zaposlene 153 osobe, odnosno 70,8 posto od ukupnih izlazaka.

S druge strane, novoprijavljenih osoba je tijekom siječnja bilo 393, što je za 44,5 posto više nego u prosincu te za osam posto manje nego u siječnju prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolaze 272 osobe ili 69,2 posto.

Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 613 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 63 posto više nego u prosincu te za 21,1 posto više nego u siječnju prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te u javnoj upravi i obrani.

Najtraženija zanimanja u siječnju su radnik, odnosno radnica za pomoć u kući, odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece te čistač, odnosno čistačica.

zatvori