Subota, 27. travnja 2024.

SASTANAK Interes djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i odraslih u potrebi nije smještaj u ustanovama već suživot u udomiteljskim obiteljima

Sastali su se predstavnici Županijske službe i područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad te ustanova iz područja socijalne skrbi kojem su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek sa suradnicima.

Iz Službe ureda župana poručili su da je na sastanku predstavljeno ustrojstvo novoosnovanog Hrvatskog zavoda za socijalni rad koji djeluje od 1. siječnja ove godine, a kojim je sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, za područje Koprivničko-križevačke županije ustrojena Županijska služba Koprivničko-križevačke županije sa sjedištem u Koprivnici, koja obuhvaća područne urede Križevci, Đurđevac i Koprivnica.

Vršitelj dužnosti predstojnika Danijel Rušak je predstavio smjernice rada te iznio problematiku s kojom se sustav socijalne skrbi suočava, između ostalog i pitanje pružanja socijalne usluge smještaja u udomiteljstva.

– Interes djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i odraslih u potrebi nije smještaj u prekapacitiranim ustanovama već suživot u udomiteljskim obiteljima gdje će razvijati svoje potencijale te imati sigurnost obiteljskog doma – istaknuto je na sastanku.

Potreba za zbrinjavanjem djece i odraslih osoba se svakim danom povećava, stoga je zbog nedostatka smještajnih kapaciteta nužan angažman cijele zajednice, složili su se sudionici sastanka, te naglasili kako osim moralne i humanitarne komponente udomiteljstvo pruža i financijsku mogućnost ostvarivanja dodatnih novčanih sredstava za obitelj udomitelja.

Naglašeno je kako za skrb i uloženi trud za zbrinjavanje korisnika udomitelji primaju novčanu naknadu, a za nezaposlene osobe postoji mogućnost bavljenja udomiteljstvom kao zanimanjem, gdje osoba uz mjesečnu naknadu za rad udomitelja u iznosu od 4.000 kuna ima plaćene doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te, uz navedeno, dodatno prima opskrbninu za svakog smještenog korisnika.

Na kraju sastanka upućen je i poziv svim obiteljima velikog srca koje su spremne pružiti topli dom, sigurnost i utočište djeci i odraslim osobama u potrebi.

Sve informacije mogu se dobiti putem elektroničke pošte: [email protected] ili telefona 048/410 608 – Tim za udomiteljstvo.

zatvori