Petak, 26. travnja 2024.

Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama, Lacković: Postoji mogućnost da ćemo postati dio četvrte izborne jedinice

Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama.

Zakon prestaje važiti prvog listopada do kada Hrvatski sabor mora donijeti novi zakon.

Već se ranije raspravljalo da glasovi birača ne vrijede jednako u svim dijelovima Hrvatske te da je potrebno promijeniti zakon.

Što promjena ovog zakona znači za stanovnike naše županije koja se nalazi u drugoj izbornoj jedinici pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Pojasnio je da u drugoj izbornoj jedinci postoji nesrazmjer broja birača.

– Imamo manjak broja birača u našoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u odnosu na druge dijelove izborne jedinice gdje imamo trend doseljavanja. Ako će se ići u prekrajanje izbornih jedinica postoji mogućnost da Bjelovarsko-bilogorska, a možda čak i Koprivničko-križevačka županija završe u četvrtoj izbornoj jedinici, odnosno tamo gdje nedostaje birača – pojasnio je Lacković.

Sadašnja četvrta izborna jedinica obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju.

Lacković dodaje da bi to značajno utjecalo na odnose među političkim strankama, ali i među svima nama koji bismo iz jedne izborne jedinice, koja gravitira prema Zagrebu, završili u onoj osječkoj.

Međutim, osim promjene u izbornim jedinicama postoji i mogućnost smanjivanja broja zastupnika koji se biraju iz pojedinih izbornih jedinica.

– Hoće li to biti rješenje, još ne znamo jer je novi zakon o izbornim jedinicama tek najavljen u saborsku proceduru. Mislim da bi to još u većoj mjeri umanjilo i oslabilo utjecaj političara prema Zagrebu jer bi sve političke stranke bile usmjerene prema onim liderima i ljudima koji kroje politike Slavonije i Osijeka – poručio je Lacković.

Dodaje i da postoji jedna zanimljivost oko promjena izbornih jedinica. Naime, ako će se Koprivničko-križevačka županija pripojiti četvrtoj izbornoj jedinci, tada će Pitomača i Đurđevac biti u istoj izbornoj jedinci. Podsjetimo, Pitomača je nekada bila u sastavu bivše Općine Đurđevac.

Trenutno se naša županija nalazi u istoj izbornoj jedinici s istočnim dijelom Zagrebačke županije, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i istočnim dijelom Grada Zagreba.

zatvori