Petak, 26. travnja 2024.

Podravci i Prigorci tijekom prošle godine broj 112 ‘okrenuli’ 30.445 puta, najviše zbog medicinskih poteškoća

Dan je jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Ovaj se dan obilježava od 1991. godine kada je Vijeće Europskih zajednica donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav.

Kako su to pak izvijestili iz Županijskog centra 112 Koprivnica, tijekom protekle godine u ovom je centru zabilježeno ukupno 30.445 poziva od kojih je 22.197 bilo namjenskih.

– Zabilježeno je 10.111 događaja od kojih je 5.082 bilo medicinskih, 3.580 sigurnosnih, 783 složenih i 686 vatrogasnih – objasnili su.

Spomenimo i da sustav 112 u Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila. Uz to, kontinuirano se poduzimaju mjere za poboljšanje pristupa broju 112 za osobe s invaliditetom pa se trenutno radi na rješenju za uvođenje komunikacija prema broju 112 uporabom video poziva i teksta u stvarnom vremenu.

Uz to, povodom obilježavanja ovog dana Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Služba civilne zaštite Koprivnica jučer su u prostoru Županijske uprave održali simulacijsko-komunikacijsku vježbu Centra 112 naziva Olujno nevrijeme, vjetar, tuča, munja – 2023.

Izvor: kckzz.hr

Iz Službe ureda župana su poručili da su u vježbi sudjelovali članovi stožera, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc te pripadnici Službe civilne zaštite Koprivnica i Županijskog centra 112 Koprivnica, Policijske uprave Koprivničko-križevačke, Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, JVP-a Koprivnica, Križevci i Đurđevac, Stožera civilne zaštite Koprivnica, HGSS Stanice Koprivnica, kao i predstavnici PZC-a Varaždin i ŽUC-a Križevci.

Zaključak vježbe je da su edukacije od presudne važnosti za dobro funkcioniranje sustava civilne zaštite te kako se na ovaj način unaprjeđuje komunikacija, operativnost i suradnja svih njegovih sastavnica kako bi još kvalitetnije i učinkovitije reagiralo u brojnim kriznim situacijama.

zatvori