Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Nastavlja se subvencioniranje obnove i gradnje kuća, cilj je da što više mladih obitelji ostane u gradu

Grad Đurđevac i ove je godine u svom proračunu osigurao sredstva za sufinanciranje obnove i gradnju obiteljskih kuća.

Nizom donesenih mjera želi se potaknuti što više mladih obitelji na ostanak i doseljavanje na područje grada i prigradskih naselja.

– U prošloj godini isplaćeno je gotovo 50.000 eura bespovratnih sredstava po programu obnove i gradnje – poručuju iz Grada.

Podsjetimo, sufinanciranje se odobrava mladim obiteljima za gradnju temelja novog stambenog objekta u ulicama gdje se popunjavaju slobodne parcele unutar niza obiteljskih kuća i u slučaju kada vlasnik sruši postojeću te izgradi novu kuću u ulicama gdje postoji izgrađena komunalna infrastruktura. Subvencija za tu namjenu iznosi nešto više od 3.300 eura.

– Za nastavak gradnje na postojećim temeljima ili dovršetak gradnje objekata koje se nalaze u visokom roh bau stanju duže od deset godina odobrava se nešto više od 3.300 eura – dodaju.

Tu su i subvencije za uređenje fasade na obiteljskim kućama na kojima postoji termo fasada, a iznosi više od 1.300 eura. Za stambene zgrade to iznosi oko 660 eura po stambenoj jedinici, a ista se subvencija odobrava i podnositeljima koji su stariji od 45 godina.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči je istaknuo da su subvencije osmišljene kako bi ih koristio što veći broj građana.

– Program i mjere smo posložili prema interesu i potrebama naših sugrađana kako bi što veći broj obitelji mogao koristiti mjere za obnovu i gradnju. Razvoj grada i zajednice temelji se upravo na obiteljima koje se odlučuju na život u njemu – pojasnio je Janči.

Grad Đurđevac nudi još niz mjera i programa pa se tako i dalje sufinancira nabava ukrasnog pijetla za krov, rušenje opasnih ograda građenih od teških materijala. Tu je i sufinanciranje rušenja zapuštenih i opasnih kuća, a vlasnike koji se odlučuju na gradnju nove kuće na mjestu gdje je srušena kuća iz registra zapuštenih kuća u potpunosti se oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković je rekao da su mjere urodile plodom.

– U posljednje vrijeme zabilježen je sve veći trend doseljavanja mladih obitelji s djecom na područje grada i prigradskih naselja koje grade nove ili kupuju starije kuće koje potom obnavljaju. Tako doprinose vizualnom uređenju i životu grada, a to je najveći dokaz uspješnosti naših mjera – rekao je Lacković.

zatvori