Srijeda, 1. svibnja 2024.

Koprivničkim poslodavcima i zainteresiranima predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja i sustav vaučera za obrazovanje

Djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci predstavili su mjere aktivne politike za zapošljavanje za 2023. godinu i sustav vaučera za obrazovanje.

Predstojnica ureda Vesna Kuterovac kazala je da su mjere predstavljene poslodavcima i ostalim zainteresiranim korisnicima s područja Koprivnice i okolice.

– Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano prati stanje na tržištu rada te prilagođava usluge potrebama svojih korisnika. Provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja potiče i usmjerava korisnike na aktivno uključivanje i oblikovanje tržišta rada – istaknula je.

Napomenula je da su mjere namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja, temelje se na europskom i hrvatskom zakonodavstvu, a usmjerene su na poticanje zapošljavanja ili samozapošljavanja, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba, usavršavanje i prekvalifikacije zaposlenih osoba, očuvanje radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i poticanje mobilnosti radne snage.

Kuterovac je govorila i o važnosti mjera aktivne politike za zapošljavanje te spomenula rezultate provedbe u 2022. godini kada je na razini Hrvatske u mjere bio uključen 31.481 korisnik te je utrošeno više od 1,1 milijarda kuna. Na području križevačkog ureda u mjere su u 2022. godini uključene 893 osobe.

Snježana Kosijer, rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja, i Velimir Strbat, rukovoditelj Odsjeka za rad s poslodavcima, detaljnije su prisutne upoznali s pojedinim mjerama, kriterijima i uvjetima korištenja te načinu podnošenja zahtjeva.

Martina Majić Peršin, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje, predstavila je sustav vaučera za obrazovanje. Vaučer predstavlja financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih. Korisnici biraju obrazovne programe i pružatelje obrazovanja iz područja zelenih i digitalnih programa.

Spomenimo da je ovaj događaj organiziran u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Koprivnica i Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije, a svojim dolaskom podržao ga je zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko–Križevačke županije.

Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje
zatvori