Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Građani prijavili onečišćenje zraka, inspekcija utvrdila da su vrijednosti u granicama normale

Inspekcija zaštite okoliša tijekom 2022. i 2023. godine zaprimila je prijave građana o onečišćenju okoliša ispuštanjem prašine i drugih čestica u zrak na lokaciji proizvodnog pogona u koprivničkom prigradskom naselju Reka.

Potvrđuju to u koprivničkoj Gradskoj upravi i ističu kako je Grad Koprivnica zaprimio takvu obavijest Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

– Navodi se i da je inspekcija zaštite okoliša utvrdila da spomenuti pogon na navedenoj lokaciji koristi nepokretni izvor iz kojeg se ispuštaju onečišćujuće tvari. Ovlaštena pravna osoba provela je mjerenje emisije onečišćujućih tvari u zrak i nije utvrđeno njihovo prekomjerno ispuštanje – stoji u obrazloženju koje potpisuje koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Pritom, izmjerene vrijednosti nisu prekoračivale granične vrijednosti i s obzirom na to da je omjer emitiranih i graničnih masenih protoka onečišćujućih tvari u zrak manji od 0,1, nema obveze provođenja povremenog mjerenja.

– Nadzirana osoba u smislu uredbe o okolišnoj dozvoli, ne obavlja djelatnost kojom bi se moglo prouzročiti emisije kojima se onečišćuje tlo, zrak, vode i more – piše u obrazloženju.

Navodi se i da Grad, s obzirom na učestalost prijava, ima dva rješenja: utvrditi opravdanost prijava u roku od pet dana i donijeti odluku o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene odnosno procjene razine onečišćenosti ili donijeti odluku kojom se ne predviđa provedba mjerenja posebne namjene odnosno procjena razine onečišćenosti.

Grad se odlučio za ovo drugo rješenje.

– Temeljem svega iznijetog utvrđeno je da za sada nema potrebe provedbe mjerenja posebne namjene odnosno procjene razine onečišćenosti zraka. Grad će kontinuirano pratiti stanje vezano uz navedenu prijavu, a u slučaju novih predstavki preispitat će se okolnosti te poduzeti odgovarajuće mjere sukladno zakonskim propisima – zaključio je gradonačelnik.

zatvori