Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Zoran Vakula svojim meteoslikovnicama oduševio đurđevačke mališane

Gradska knjižnica Đurđevac ugostila je najpoznatijeg hrvatskog meteorologa Zorana Vakulu koji je, osim vrsni prognostičar, i autor slikovnica pod nazivom Vremenaste priče.

Zoran Vakula je najmlađima predstavio seriju slikovnica na temu meteorologije kojih ima za sada četiri – Vjetropirasta, Oblačasta, Sunčasta i Pahuljasta, a u planu su i Kapljičasta te Munjasta.

Ovo je specifična promocija meteorologije, kako naglašava, ne samo kroz slikovnice, nego i kazališne predstave za djecu, od kojih su već uprizorene Sunčasta i Pahuljasta, a što nije baš čest slučaj u svijetu, ističe Vakula.

Zoran Vakula nam je otkrio i da mu je promocija meteorološke struke bila glavni cilj kada je počeo pisati ove slikovnice. Želja mu je da djeca već u mlađoj dobi spoznaju neke meteorološke elemente, znaju ih razlikovati te da možda netko od njih u budućnosti i postane meteorolog.

Zoran Vakula je u ispunjenom prostoru Gradske Knjižnice Đurđevac, koja je okupila oko 50-ak mlađih i starijih, otkrio i da postoje još i drugi zanimljivi sadržaji za najmlađe u njegovim slikovnicama u obliku rebusa, premetaljka, ispunjaljka te bojanka, ali i da ga veseli da na mnogim promocijama ima i mlađu i stariju publiku.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori