Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Za financiranje programa skrbi za starije osobe potpisani sporazumi vrijedni 290.000 eura, Pintar: Ne smijemo dozvoliti da itko ostane na margini društva

Potpisani su 290.000 eura vrijedni sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2023. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.

Iz Službe ureda župana poručili su da je koprivničko-križevački župan Darko Koren sporazume potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe Mariška Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonijom Pukec. Udio Koprivničko-križevačke županije pritom iznosi 180.000 eura.

Koren je naglasio kako se potpisalo ukupno pet sporazuma kojima se nastavlja kontinuitet provođenja kvalitetne socijalne politike na području županije.

– Programe pomoći u kući i dnevni boravak provodimo već 17 godina što je pokazatelj koliko nam je važna briga o starijim osobama, a dosad je u tu namjenu uloženo oko 2,2 milijuna eura. Ove smo godine povećali sredstva u odnosu na prošlu, a osim direktne pomoći korisnicima, važna je i socijalna komponenta, dok je dodana vrijednost zapošljavanje teže zapošljivih osoba. Često su gerontodomaćice jedina spona korisnika sa zajednicom. Zahvaljujem potpisnicima na dugogodišnjoj suradnji na osiguravanju adekvatne skrbi o našim starijim građanima te vjerujem kako im ovi programi značajno doprinose većoj kvaliteti života – poručio je.

Uz potporu izvaninstitucionalnim modelima pomoći starijim osobama župan je istaknuo i institucionalne oblike pomoći u smislu podrške radu Doma za starije osobe Koprivnica kojeg kao osnivač financira s 826.000 eura godišnje, a izdvaja i 225.000 eura za sufinanciranje smještaja u privatne domove.

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar istaknuo je kako potpisivanje ovih sporazuma znači kako društvo vodi računa o najranjivijoj skupini zajednice, zlatnoj generaciji koja je kroz život svojim radom i zaslužila da im se pomogne i pruže kvalitetni uvjeti.

– Umirovljeničku populaciju je više nego ostale pogodila ova kriza, inflacija i opća nesigurnost te mnogi od njih teško žive, često na rubu egzistencije s malim ili nikakvim primanjima ostavljeni sami. Tim više ovakvi sporazumi pokazuju humani aspekt u nastojanjima Županije, jedinica lokalne samouprave i uključenih ustanova i udruga da stvore uvjete u kojima naši stariji sugrađani mogu opstati i dobiti oblik sigurnosti. Ne smijemo dozvoliti da itko ostane na margini društva, posebice oni kojima je pomoć prijeko potrebna i koji se nemaju na koga osloniti – naglasio je Pintar.

Na vrijednost koju programi pomoći u kući i dnevni boravak imaju za starije osvrnula se i predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec.

– Hvala vam na podršci ovom programu putem kojeg godišnje brinemo o 200-tinjak korisnika te im omogućavamo najrazličitije usluge – od kućanskih poslova, odlaska liječniku, socijalnih kontakata pa sve do ostvarivanja socijalnih prava. Svi naši korisnici žele što duže moguće biti u svojim domovima, a ovakvi im programi upravo to omogućavaju. Naša županija prednjači u skrbi o starijima osobama što se svakodnevno vidi kroz podršku svim aktivnostima u koje su uključene. Veselim se nastavku programa, a o korisnicima ćemo brinuti najbolje što znamo i možemo – zaključila je.

Zadovoljstvo nastavkom suradnje na programima izvaninstitucionalne podrške izrazio je i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, dok je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec također govorila o važnosti ovog programa koji je temelj brige o starijim osobama.

Spomenimo kako su potpisivanju sporazuma prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek te pomoćnik pročelnice Miroslav Belobrk.

zatvori