Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Učenici Osnovne škole Gola uživaju u tradiciji i žele ju očuvati

Od početka ove školske godine učenicima Osnovne škole Gola ponuđena je izvannastavna aktivnost Folklorna skupina.

Poručila je to ravnateljica Violeta Pranjić i dodala da su voditeljice Antonia Aurer, učiteljica engleskog jezika, i tajnica Karmen Hemetek.

– Ideja o pokretanju Folklorne skupine javila se jer svoju ljubav prema folkloru njih dvije njeguju još od djetinjstva. Karmen Hemetek plesala je u KUD-u Koprivnica, sadašnjem Folklornom ansamblu Koprivnica, dok je učiteljica Antonia Aurer plesala u HKUD Petar Zrinski Vrbovec. Iako smo prilikom razgovora o pokretanju Folklorne skupine u našoj školi bili pomalo skeptični, na naše veliko zadovoljstvo, ipak se pokazalo da ima zainteresiranih učenika – rekla je Pranjić.

Ističe da je činjenica da je današnje vrijeme donijelo mnoge promjene, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu većine ljudi, međutim, usprkos svemu tome, još ima onih koji nastavljaju tradiciju i čuvaju je od izumiranja.

– Običaji i nekadašnji način života odličan su način promoviranja našega naslijeđa. Pravi je užitak plesati i pjevati, a kada obučeš nošnju, uploviš u jedan novi svijet, rekao je jedan od naših učenika, plesača. Nošnje su također vrlo važan dio našega kulturnog naslijeđa. One nam pokazuju društvene i kulturne različitosti naših krajeva i povezane su s načinom života. Narodne su nošnje u Hrvatskoj nošene uglavnom do polovine 19. stoljeća u ruralnim sredinama. Nekada se po nošnji koju netko nosi moglo doznati mnogo i o samoj osobi: iz kojeg je sela, kakva je financijska situacija obitelji iz koje dolazi, ima li kakvu važniju ulogu u zajednici ili je odjeven za neku posebnu prigodu – objasnila je ravnateljica.

Napomenula je kako su dobro proučili kako su nekada izgledale dječje golske nošnje te su ih dali šivati.

– Prvi put, nove nošnje, naši folkloraši, odjenuli su za svoj prvi javni nastup, na Božićnoj priredbi Osnovne škole Gola. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati ih. Sada već vježbaju i usavršavaju nove plesove. Vjerujemo kako će uvijek biti onih koji će u ovome prepoznati odličnu priliku te obogatiti svoj život svime što mu bavljenje folklorom može ponuditi. Kada govorimo o dječjem folklornom stvaralaštvu onda treba naglasiti kako je ono važan dio duhovne, materijalne, hrvatske predajne baštine. U Osnovnoj školi Gola vjerujemo kako folklor ima budućnost jer će uvijek biti onih koje ovo zanima i koji žele biti čuvari tradicije – zaključila je Pranjić.

Spomenimo da su plesači Folklorne skupine Bečeheli Rea, Horvat Adela, Široki Gabrijela, Vedriš Nika, Aščić Matija, Filip Josip, Mehkek Kristijan, Peroš Leonardo, Tot Florijan, Bečeheli Katja, Subotičanec Hana i Volarić Emina.

zatvori