Subota, 27. travnja 2024.

FOTO U Kloštru Podravskom predstavljena monografija ‘Zavičaj, mjesto gdje su korijeni’

U Društvenom domu u Kloštru Podravskom održan je susret glazbenih sastava pod nazivom “Glazbeni zagrljaj” i predstavljanje monografije Općine Kloštar Podravski “Zavičaj, mjesto gdje su korijeni”.

– Glazbeni zagrljaj je tradicionalni događaj koji se održava treću godinu zaredom. Okupljamo zaljubljenike u glazbu koji uživaju i vole se izraziti glazbom jer glazba liječi – kazala je predsjednica Glazbenog sastava Gorbonuk Biljana Suzić Šokec.

Na ovogodišnjem Glazbenom zagrljaju nastupali su Kulturno umjetničko društvo iz Molvi i glazbeni sastav iz Molvi, Katarena iz Đurđevca, Gabrijela Šipek, Kulturno umjetničko društvo Ferdinant iz Ferdinandovca i The Fusion iz Pitomače uz domaćina Glazbeni sastav Gorbonuk.

Na samom početku Glazbenog zagrljaja i predstavljanja monografije Glazbeni sastav Gorbonuk otvorio je večer pjesmom, a zatim je otvoreno predstavljanje monografije.

– Ideja se rodila prije četiri, pet godina te je trebalo vremena do njene realizacije. Ideja je došla od općinskih djelatnika prvenstveno od strane načelnika Općine Kloštar Podravski Siniše Pavlovića – kazala je uvodno urednica monografije Mihaela Lončar.

Autori monografije “Zavičaj, mjesto gdje su korijeni” su Nikola Cik i Božica Jelušić.

– Ovo nisu samo istraživanja objektivnog tipa, nije samo povijesna matrica već monografija ima i jednu literarnu žicu koju po naravi stvara ljudska duša – istaknula je Jelušić

Cik je kazao da se veći dio monografije izrađivao u vrijeme korone i samim time online putem.

– Bio je to jedan jako lijep doživljaj, jedno istraživanje zavičaja, upoznavanje sa zavičajem. U monografiji smo htjeli ne samo istaknuti ljepote Podravine, htjeli smo biti temeljit – naglasio je Cik.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

– Ovdje se moglo ići u toliko detalja i pričati o povijesti Kloštra Podravskog od 12. stoljeća na ovamo međutim, zadržalo se upravno na onim osnovnim smjernicama i onom što je stvorilo Kloštar Podravski. Mogu reći da Kloštar Podravski već u tim vremenima previranja, vremenima kada ništa nije bilo sigurno, nastaje snažna zajednica koja obitava i razvija te opstaje – zaključio je Čimin.

Svim prisutnima za kraj predstavljanja monografije obratio se načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović.

– Kako mi pristupamo svim projektima na prostoru općine ozbiljno i s pravim ljudima moram reći da je ovaj tim ljudi najbolji i da je ovo najbolja monografija. Još jednom hvala vam puno na tome – rekao je za kraj Pavlović.

Tekst: Matej Baltić

zatvori