Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO U đurđevačkom muzeju otvorena izložba Zlatka Kapuste

Unutar zidina Utvrde Stari grad u Đurđevcu, u Muzeju grada Đurđevca, predstavljena je izložba Zlatka Kapuste.

Izložbu je uvodnim govorom otvorila ravnateljica Muzeja grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, koja je prisutnima poželjela dobrodošlicu. O autoru izložbe je rekla da su radovi doista impresivni, kad se pogledaju motivi koji dominiraju u tri cjeline: mrtva priroda, pejzaž i portret.

– Kako zapravo karakterizirati ovaj slikarski stil? Hiperrealizam je najbliža riječ kojom bismo mogli okarakterizirati sam način interpretacije. Ono što možemo vidjeti su faktografska točnost i preciznost u likovnom izričaju – kazala je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

Venija Vučković Bobnjarić, autorica predgovora, rekla je nešto više o samom autoru, kojeg je upoznala prije 30-ak godina kad je bio aktivan kao predavač likovnih radionica za mlade.

– Njegova ljubav za slikarstvo javila se još u djetinjstvu kad su ga učitelji podržavali, a u tom smjeru nastavio je i svoje školovanje. Na mnogim motivima, posebno onima mrtve prirode, on uzima elemente i prenosi ih na jedan specifičan način. On je prije svega fasciniran prirodom, voli prenositi detalje poput cvijeća, mrtve prirode i cvjetne kompozicije u kojima se vidi jedna razvijena crtačka tehnika i osjećaj za kolorizam” – kazala je Vuković Bobnjarić.

Za kraj se autor slika Zlatko Kapusta, obratio prisutnima zahvalivši svima, ali naročito svojoj supruzi i djeci koji su ga podržavali u svemu.

– Vjerujem ili barem pokušavam vjerovati u to da će ovo što vidite biti neka vrsta adekvatne naknade za vaše vrijeme. Ovo je moj svijet u kojem živim, svijet prirode koji prikazujem onako kako ga vidim i doživljavam i koji me ispunjava – zaključio je Kapusta.

Tekst: Matej Baltić

zatvori