Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Slikanje vinom i kavom oduševilo polaznike radionice

Pomalo zaboravljene, starinske tehnike slikanja vinom i kavom bile su tema radionice održane u Izletištu Kladarski breg u Turističkom informativnom centru Klopotec.

Na prvoj radionici projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” izrađivale su se slike na stari način, a to je slikanjem vinom i kavom.

Majda Kodžaga, predsjednica Udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, kazala je da su se za radionicu slikanja starinskim tehnikama odlučili jer se prvenstveno i njihova udruga bavi očuvanjem kulturne, materijalne i nematerijalne baštine.

– Jedna od naših članica Vesna Bajić, koja je i voditeljica ove radionice te jedna poznata lokalna umjetnica, odlučila je pridonijeti našem radu pa smo tako došli na ideju da bismo mogli održavati radionice upravo ovakvog tipa slikanja, gdje smo povezali tradiciju i kulturu s modernim pa smo odlučili da to bude tehnika vinom i kavom jer nekad ljudi nisu imali na raspolaganju razne vodene boje, tempere ili neku drugu vrstu boja za crtanje već isključivo kavu i vino – objasnila je.

Dodala je da je u planu još jedna radionica, no bit će korištena neka druga tehnika slikanja.

– No, ako polaznici odluče ponoviti temu, to ćemo i učiniti – istaknula je.

Karlo Giba, voditelj projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”, naglasio je kako je projekt namijenjen isključivo mladima te pojasnio što to zapravo znači za mlade i kulturu.

– Kao što već svi znamo, mladi su sve više preopterećeni raznim stvarima i sve više zanemaruju kulturu i upravo se kroz ovaj projekt želi provesti različite radionice, primjerice radionica slikanja i crtanja, edukativne radionice i slično. Bitno je mladima približiti samu kulturu, a što kroz projekt i radimo na jedan zanimljiv i interaktivan način – objasnio je.

Voditeljica radionice i članica Udruge Čuvarica kulturne baštine Vesna Bajić istaknula je kako tehnika vinorel spaja umjetnost i vino.

– Nekad su crtali vinom jer nisu imali boje, a danas se većinom crta vinom da bi ostala uspomena nekim vinarima i podrumarima. Kad crtamo vinom, odmah dobivamo više crvenih nijansi, a one vremenom oksidiraju i poprimaju više smeđu boju. Tehnika je slična ili gotovo ista kao da radite akvarelom, samo što ne upotrebljavamo boje – zaključila je.

Jedna od korisnica radionica rekla je, da se odlučila za ovu radionicu zbog ljubavi prema tradiciji kraja.

– Odlučila sam se za ovu radionicu jer promovira naš kraj i ono što mene zanima. Prije sam se sretala s crtanjem akvarela, a o ovoj tehnici čula sam više putem Udruge Čuvarica kulturne baštine – kazala je.

zatvori