Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: RUŠE SE STARE ZGRADE Počele pripreme za projekt izgradnje doma za osobe starije životne dobi

U ulicama Antuna Radića i Grgura Karlovčana u tijeku je rušenje zgrada u gradskom vlasništvu radi pripreme prostora koji je potreban za prijavu projekta izgradnje novog doma za osobe starije životne dobi u Đurđevacu.

– Za prijavu i provedbu projekta potrebno je osigurati čistu građevinsku površinu te smo za rušenje čekali dolazak lijepog vremena i preseljenje Udruge Mali princ u nove prostore. Osim njih izmješteno je još nekoliko udruga koje su koristile te prostore, a radi se i na skorom rješavanju pitanja skladišnog prostora za udruge koje imaju imovinu i stvari za pohranu. Trenutno je u pripremi izgradnja spremišta za potrebe udruga, a osigurali smo im i besplatno korištenje prostora Doma kulture za održavanje skupština i radnih sastanaka – rekao je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

Dodao je da su pokrenuli inicijativu za gradnju takvog objekta, a s Koprivničko-križevačkom županijom su dogovorili partnerstvo na projektu. Želja im je, kaže Janči, da se što više okolnih općina uključi u ovaj projekt kako bi se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj starijih osoba.

– Dom bi trebao biti klasičnog tipa i obuhvatiti sve usluge koje su namijenjene za starije osobe. Korisnici ustanove bili bi stanovnici s područja prijavitelja, a cijena smještaja bila bi sufinancirana od strane Grada ili općine s područja korisnika te Županije u ukupnom iznosu od 50 posto ekonomske cijene smještaja kako bi se osiguralo funkcioniranje takve jedne ustanove. Trenutačno u provedbi imamo projekt Centara za osobe sa invaliditetom smješten u zgradi bivše Gradske uprave, a namijenjen je za osobe sa invaliditetom i starije osobe. Ova dva projekta zapravo će nadopunjavati jedan drugoga – objasnio je gradonačelnik.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije, a s obzirom na vrlo kratke rokove pripreme i ograničena sredstva natječaja u ovom trenutku nije moguće procjenjivati ishod prijave.

– Zahvaljujemo svima koji sudjeluju i podržavaju ovaj projekt, a nakon podnesene prijave će se moći iznositi detaljniji podaci o projektu – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te je ponovio kako ne postoji lista koja bi bilo kome omogućila prvenstvo pri upisu.

zatvori