Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: NOVI PROJEKT Dr. Vadla: Želimo osnažiti djecu i mlade, njihove roditelje i djelatnike škola kako bismo smanjili rizična ponašanja koja mogu voditi u ovisnosti

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u partnerstvu s Klubom liječenih alkoholičara Centar Koprivnica provodi projekt “Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod djece i mladih”.

Ravnateljica zavoda dr. Draženka Vadla kazala je da je projekt nastao promišljanjem nekolicine zaposlenika koji iz svog svakodnevnog rada znaju koja je problematika prisutna kod djece i mladih. Istaknula je da nema škola, taj projekt ne bi mogao zaživjeti.

– Temelj su škole, nastavnici, učenici, roditelji, zdravstveni djelatnici i članovi Kluba liječenih alkoholičara. Cilj projekta je prije svega osnažiti djecu i mlade i njihove roditelje te djelatnike obrazovnih i zdravstvenih ustanova u svrhu smanjenja rizičnih ponašanja koja mogu voditi u ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama – rekla je dr. Vadla.

Naglasila je da je provedba projekta započela u prosincu prošle godine, a trajat će do prosinca ove. Ukupna vrijednost projekta nešto je veća od 78.300 eura.

Objasnila je da je trening životnih vještina znanstveno utemeljen program usmjeren na univerzalnu prevenciju ovisnosti kojim će se kod djece i mladih osnažiti samopoštovanje, komunikacijske i socijalne vještine, samokontrola, odupiranje vršnjačkom pritisku, vještine donošenja odluka, rješavanja sukoba i suočavanja sa stresom.

Radionice uvježbavanja životnih vještina provodit će razrednici na satu razredne nastave u trećim i sedmim razredima osnovnih škola uključenih u projekt. Edukaciju njihovih roditelja vezanu za rano prepoznavanje rizičnih ponašanja i mogućnostima pravovremene intervencije provodit će zdravstveni djelatnici u suradnji s članovima Kluba liječenih alkoholičara Centar.

Predsjednik kluba Alen Dedi podsjetio je da djeluju već 53 godine, a okupljaju oko 50 članova te je istaknuo nekoliko najvažnijih ciljeva.

– Cilj je djelovati na mladu populaciju koja ima sve više problema s raznim ovisnostima, potaknuti ih na promišljanje i djelovanje, podučiti ih na koji način da se odupru izazovima i trendovima društva i okoline. Želimo potaknuti i sve strukture koje sudjeluju u odgoju i obrazovanju mladih na rano otkrivanje rizičnih skupina u cilju sprečavanja pojave ovisnosti. Osnovni cilj članova liječenih ovisnika je podijeliti svoje priče jer mi smo to sve na svojoj koži iskusili. Sami smo prolazili kroz pakao ovisnosti i želimo im kroz vlastito iskustvo savjetovati da ne dođu u situaciju da im treba liječenje – objasnio je Dedi i dodao da im je cilj pokazati kako se uz podršku ovisnost može prebroditi.

Spomenimo da će se program provoditi tijekom školske godine 2023./2024. Predviđa se da će se programom obuhvatiti ukupno 70 trećih i sedmih razreda s oko 1.100 učenika u 15 osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije te će se educirati oko 800 roditelja.

zatvori