Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO: I KRIŽEVCI USTALI ZA SLOBODU Udruga HERA: Svake godine u Hrvatskoj se prijavi 20.000 slučajeva nasilja

Akcija obilježavanja svjetske kampanje Milijarda ustaje održana je jučer u Križevcima u organizaciji Udruge HERA.

– Riječ je o kampanji koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler i to kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svake godine prijavi se oko 20.000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri – poručuju iz udruge.

Napominju da su prošlogodišnji podaci za Hrvatsku pokazali da se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji gotovo izjednačio – prekršajnih djela bilo je oko 8.000, a kaznenih nešto više od 7.000.

– Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja, a presude koje se donose su posve neprimjerene te na neki način ohrabruju zlostavljače. Tijekom 2022. godine, prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, 13 žena ubijeno je od bliskih osoba kojima su vjerovale i u čijem su okruženju živjele – ističu.

Spomenimo da se ove godine obilježava 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day iz kojeg je izrastao globalni pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojem sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku.

– Ovogodišnji moto “Ustanimo za slobodu” ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planet Zemlju – zaključuju.

Dodajmo da su kampanju u Križevcima podržale Križevačke mažoretkinje plesnom koreografijom na himnu kampanje “Break the chain”, djelatnici Ureda gradonačelnika Grada Križevaca, Policijska postaja Križevci, Udruga Maslačak, Srednja Gospodarska škola križevci te Forum žena Križevci.

zatvori