Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Dugogodišnji ravnatelj Ivan Pikivača odlazi u zasluženu mirovinu: Djed mi je bio rekao ‘Zapamti si dobro – prepameten i budala su si braća’

Posebne emocije vladale su jutros u prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke županije.

Naime, održan je prijam za bivšeg ravnatelja Osnovne škole Frana Koncelaka iz Drnja Ivana Pikivaču koji nakon dugogodišnjeg rada odlazi u zasluženu mirovinu. Podsjetimo, Pikivača je cijeli radni vijek proveo u obrazovnom sustavu, svoj put započeo je 1985. godine, od 1987. godine radio je u školi u Drnju, a “odradio” je i dva ravnateljska mandata. Kao nastavnik prirode i biologije 16 je puta sudjelovao na državnim natjecanjima, dok su u devet navrata njegove ekipe osvojile nagrade, i to četiri puta prve.

Kako je to na prijamu rekao koprivničko-križevački župan Darko Koren, puno je prosvjetnih djelatnika u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali samo je jedan Piki.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svi smo vas doživjeli kao predanog i marnog čovjeka prema poslu koji ste obavljali, ali i kao toplog čovjeka velikog srca, humanitarca, glazbenika i duhovitog čovjeka koji nas je često uveseljavao svojim razmišljanjima. Iskazujemo vam veliku zahvalu za sve što ste učinili tijekom životnog puta, uvjereni smo da on nije završio, već se nastavlja u sporednu ulicu po kojoj se isto vozi – poručio je Koren.

Pikivača je ukratko opisao svoj životno-radni put, a s okupljenima je podijelio i dvije anegdote koje su ga na tom putu pratile rekavši kako ih dosad nikome nije izustio.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Tko je u ono vrijeme upisao gimnaziju, bilo je rečeno da je upisao velike škole, tak’ se to izgovaralo. Djed mi je bio rekao “Ivo, upisao si velike škole i zapamti si dobro – prepameten i budala su si braća. Ako me sad ne razmeš kaj oću reći, onda me buš razmel negda v životu”. Sad ga definitivno u potpunosti razumijem. S druge strane, sve mi se nekako cijeli život vrti oko glazbe; išao sam u šesti razred osnovne škole i imao sam bend. Danas bi me vjerojatno centar za socijalnu skrb oduzeo zbog toga što su mi roditelji dopustili da sviram danima i noćima zabave i svatove u šestom osnovne, i tako do 30. rođendana. Kada sam odlazio na svirke, mama je rekla svaki put jedno te isto: “Ivo, lepi si dečko. Ivo, popularni si i sviraš gore na pozornici, dekličke budu gledele prema tebi, ali zapamti si jedno i to si ponovi ako te oholost prevzeme – Isus je blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome”. Tu sam rečenicu izgovorio milijun puta tijekom života, pa i na ulazu u školsku zgradu kao ravnatelj – kroz smijeh je ispričao Pikivača.

Spomenimo da će nakon Pikivače funkciju ravnateljice obnašati Dunja Valenčak koja je također prisustvovala prijamu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Kada je ravnatelj bio teško bolestan i kada sam bila njegova zamjenica, imala sam iznimnu potporu Županije pa mi to daje vjetar u leđa i ne bojim se da će se sad nešto promijeniti. Znala sam da mogu računati i na načelnike općina, a prije svega na naš kolektiv. To možda ravnatelj nije spomenuo, ali naš kolektiv je izuzetno prisan. Posvađamo se i svašta si kažemo, no drugi dan zajedno već pijemo kavu. Normalna je atmosfera u zbornici i na tome možemo zahvaliti ravnatelju Pikivači – naglasila je Valenčak.

Prigodnim riječima ravnatelju su se obratili i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj i načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić.

zatvori