Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Devet kandidata iz naše županije u utrci za nagradu Suncokret

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” priprema 10. dodjelu nagrade Suncokret – Sunflower Award, a iz Koprivničko-križevačke županije prijavljeno je devet projekata kandidata.

To je Vinarija Šipek iz Kloštra Podravskog koja je predstavila rustikalnu kušaonicu vina u kojoj se nudi isključivo tradicionalna, podravska kuhinja te eko certificirano vino iz domaćeg ekološkog uzgoja.

– U kategoriji tradicionalna ruralna domaćinstva predstavljeni su Kuća za odmor Florek & Florica iz Kalnika s bogatom wellness ponudom i Kuće za odmor Japin Breg iz Čepelovca gdje se u sklopu turističko-ugostiteljskog kompleksa nalaze četiri vile, rekonstrukcije izvornih klijeti. OPG Koren iz Kloštra Podravskog predstavnik je kategorije Tradicijska ruralna gastronomija s projektom “Čari podravske ljepote” koji je zamišljen kao potpuni doživljaj Podravine za domaće i strane turiste – poručuju iz udruge.

Nadalje, Vinarija Kostanjevec iz Rasinje prezentirala je svoj projekt Vina s koprivom. Radi se o originalnom suveniru grada Koprivnice s obzirom na to da je projekt realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom grada Koprivnice koja je i njegov idejni začetnik.

– Restoran Tomislav iz Karlobaga predstavio je Križevačku pivovaru u kojoj proizvodi vrhunsko domaće craft pivo. Proizvodnja se nalazi uz restoran u kojem se nude jela koja sadrže ili se pak odlično slažu s Križevačkim pivom. Kao aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prezentirani su Vinska cesta Križevci – Kalnik – Orehovec i projekt Turističke zajednice grada Đurđevca i Dravskih Peski sa širokom lepezom adrenalinskih sportova u ponudi, Podravina adventure – objašnjavaju.

Uz to, Turistička zajednica grada Koprivnice predstavila je Srednjovjekovni božićni sajam baziran na domaćem srednjovjekovnom obrtništvu, prodaji autentičnih proizvoda i radionicama starih zanata u autentičnom i originalnom ambijentu.

– Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete – zaključuju u udruzi.

Dodaju da je priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Spomenimo da će se završna dodjela nagrada održati 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.

zatvori