Subota, 27. travnja 2024.

Đurđevac, Koprivničko-križevačka županija i osam općina osmislile zajednički projekt izgradnje centra za starije osobe

Grad Đurđevac i susjedne općine prijavit će projekt gradnje novog doma za osobe starije životne dobi u Đurđevcu.

Rekao je to đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči i dodao da su osam općina i Koprivničko-križevačka županija uputile pismo namjere Gradu Đurđevcu.

– Osim kapaciteta koje općine grade u svojim mjestima i Grad Đurđevac kroz Centar za osobe s invaliditetom ovaj projekt bi sve to objedinio. Pružao bi jednu širu uslugu smještaja više vrsta. Osnovala bi se ustanova koja bi omogućila povezivanje tih kapaciteta i pružanje adekvatne pomoći za starije osobe na cijelom ovom području i osam okolnih općina – pojasnio je Janči za Podravski radio.

Napomenuo je da je Grad već osigurao prostor za izgradnju u blizini Doma zdravlja.

Istaknuo je da ovo nije klasični dom za starije i nemoćne osobe kakav je u Koprivnici, nego da je ovo zapravo centar za starije osobe.

– Klasične staračke domove više nije moguće graditi, odnosno nije moguće ostvariti financiranje iz državnog proračuna. Gradit će se baš ovakvi centri u kojima je obveza jedinica lokalne samouprave osigurati 50 posto ekonomske cijene smještaja korisnika u samom domu – rekao je.

Predviđeno je da je vrijednost projekta oko 50 milijuna kuna i u 100-postotnom iznosu bi se financirao iz EU sredstava.

– Zato postoji ovaj dio da se baš mora sufinancirati 50 posto ekonomske cijene smještaja kako bi se osiguralo funkcioniranje takve jedne ustanove, odnosno centra – ističe.

Prema sadašnjim procjenama, ekonomska cijena iznosi oko 6.000 kuna, ali očekuju da bi ona u centru bila i manja.

– Planira se da ovaj centar bude potpuno energetski neovisan. Ne bi trebao imati trošak energenata, nego radnog osoblja i potrošnog materijala. To bi se trebalo znati kada se stavi u funkciju – pojašnjava.

Prijava projekata traje do 22. ožujka, a spomenimo da će se u cijeloj Hrvatskoj financirati samo njih osam. Svaka županija može ostvariti pravo na financiranje jednog projekta.

zatvori