Subota, 29. lipnja 2024.

Dr. Vuljak Vulić: Cjepivo protiv HPV-a je cjepivo protiv raka, a sada je dostupno već i za učenike petih razreda

Prema zadnjim podacima za Hrvatsku, 44 posto djevojčica osmih razreda i 25 posto dječaka zaštićeno je protiv HPV-a.

Rekla nam je to dr. Jasenka Vuljak Vulić, specijalistica školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko- križevačke županije i dodala da naša županija ima nešto bolji obuhvat u cijepljenju od onog na razini Hrvatske, međutim, sve to još predstavlja dalek cilj do onoga što je propisala Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da se barem 90 posto djevojčica u dobi do 15 godina zaštiti protiv HPV-a.

Kazala je da je cijepljenje protiv HPV-a zapravo cijepljenje protiv raka i to je nešto čega bi svaki roditelj trebao biti svjestan.

Naime, humani papiloma virus, odnosno HPV najčešći je spolno prenosivi virus kojim se tijekom života zarazi gotovo svaka spolno aktivna osoba.

– HPV infekcija obično prođe sama od sebe unutar dvije godine od zaraze, međutim, jedan manji postotak dugotrajne infekcije može uzrokovati čak šest vrsta raka i to rak vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, rak penisa u muškaraca i rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika u žena i muškaraca – istaknula je dr. Vuljak Vulić te naglasila kako se to može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a.

Cjepivo je u svijetu registrirano 2006. godine, godinu kasnije i u Hrvatskoj, a u Koprivničko-križevačkoj županiji počelo je već 2008. godine. No, cijepljenje protiv HPV-a je u kalendar cijepljenja kao besplatno i kontinuirano uvedeno u školskoj godini 2015./2016. Djeca i mladi od osmog razreda osnovne škole pa do 25. godine života mogu se cijepiti dobrovoljno.

– Od početka 2023. godine s novim programom cijepljenja uvedena je pozitivna novost, a to je da je da se besplatno i dobrovoljno mogu cijepiti djeca već od petog razreda osnovne škole – napomenula je dr. Vuljak Vulić.

Dodala je kako će Služba za školsku medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već u ovom razdoblju početi s informiranjem i pozivanjem roditelja i djece na cijepljenje u sklopu redovitih sistematskih pregleda.

– Važno je znati da što se ranije dobije cjepivo, imunološki odgovor je bolji. Ako se dijete cijepi prije 15. godine, onda dobiva dvije doze cjepiva, a nakon 15. godine tri doze. I ono što je najvažnije je da se dijete procijepi prije nego što bude prvi put izloženo infekciji, odnosno spolnom kontaktu s obzirom na to da jedan dio djece već u srednjoj školi ima iskustva sa spolnim odnosima – zaključuje liječnica.

Ističe kako je Koprivničko-križevačka županija pred sam početak pandemije koronavirusa bila vodeća u Hrvatskoj po postotku procijepljenosti djece sa 70 posto procijepljenosti djevojčica odnosno 52 posto dječaka.

– Pandemija koronavirusa i prelazak na online nastavu onemogućio nam je provođenje aktivnosti i edukacija djece i roditelja uživo pa su i rezultati nešto pali. Posljedično tome, do ovog trenutka je u osmim razredima škola naše županije procijepljeno 55 posto djevojčica i 45 posto dječaka – ističe dr. Vuljak Vulić.

Govori kako je u našoj županiji prisutan pozitivan trend povećanja zaštite djece od HPV infekcije, s obzirom na to da se svaki dan u službu školske medicine javi po jedna do dvije mlade osobe koje se nakon informiranja o pozitivnom učinku cijepljenja, a nisu bile cijepljene u osnovnoj školi, odluče cijepiti protiv HPV-a.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori