Nedjelja, 29. rujna 2024.

Đelekovec i Kalinovac među najuspješnijim hrvatskim općinama po izdvajanju za predškolski odgoj u 2021. godini

Đelekovec i Kalinovac među najuspješnijim su hrvatskim općinama po pitanju izdvajanja za predškolski odgoj u 2021. godini.

Podaci za 2022. godinu još nisu dostupni, ali u 2021. Općina Đelekovec na visokom je trećem mjestu po izdvajanju za predškolski odgoj s više od 40 posto proračuna, odnosno 59,44 posto, odmah nakon općina Primorski Dolac i Jesenje koje su iz proračuna za vrtiće u 2021. godini izdvojile više od 80 posto – stoji u istraživanju koje je proveo portal nacelnik.hr prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna.

Gledajući izdvajanja po broju stanovnika, uz Đelekovec koji je izdvojio nešto manje od 3.600 kuna, pri samom vrhu u izdvajanjima za predškolski odgoj našla se i Općina Kalinovac koja je izdvojila blizu 4.000 kuna. Također, u odnosu na broj djece u vrtićima Općina Đelekovec je izdvojila 185.100 kuna.

U Općini Đelekovec trenutno djeluje Dječji vrtić Iskrica s jednom vrtićkom skupinom od 20-ak djece.

– Mi izdvajamo nekih 10 posto svog izvornog proračuna za predškolsku djelatnost, dakle za financiranje vrtića. S obzirom da na području naše općine nije bilo dovoljno kapaciteta da se smjeste sva djeca s područja općine, sufinancirali smo smještaj djece u vrtićima drugih proračunskih korisnika – rekla je Lara Samošćanec, načelnica Općine Đelekovec za Podravski radio.

Od 2022. godine Općina je uvela sufinanciranje jaslica i prijavljen je projekt izgradnje novog vrtića na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, u kojem bi se smjestile dvije vrtićke skupine.

– Odobrena su nam sredstva od otprilike 2,7 milijuna kuna za projekt novog vrtića. Upravo čekamo potpisivanje ugovora i ove godine počinjemo s realizacijom te se nadam da ćemo već početkom 2024. otvoriti novi vrtić i u njemu smjestiti više djece – kazala je načelnica Samošćanec.

U Hrvatskoj se posljednjih godina ključna ulaganja u vrtiće provode EU sredstvima, a do sada je povučeno više od 250 milijuna eura za gotovo 500 vrtića.

Općina Kalinovac je u 2021. godini završila izgradnju nove zgrade Dječjeg vrtića Bubamara Kalinovac, koji je na novoj adresi u Kolodvorskoj ulici u studenom 2021. počeo s radom.

– Vrtić je na naše zadovoljstvo pun, a bojim se da će kroz koju godinu biti premali i pretijesan. No, to su slatke brige, nadogradit ćemo nove prostore ako bude potrebe – rekao je ranije za Podravski radio Darko Sobota, načelnik Općine Kalinovac.

U Kalinovcu je vrtić besplatan za svu djecu s područja općine za što Općina godišnje izdvaja 1,5 milijuna kuna.

– Ekonomska cijena vrtića za 54 djece je nešto malo više od 2.500 kuna i mislim da je to velika pomoć svim mladim obiteljima, ne samo onima koji imaju više djece, nego i onima koji imaju jedno dijete. To je jedna mjera koja nailazi na dobar odjek – rekao je načelnik Sobota te naglasio kako roditelji trebaju biti svjesni kolika je to ušteda za kućni budžet.

Gledajući po udjelu proračunskog izdvajanja za vrtiće dio općina uvelike nadmašuje i same gradove.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

Slušaj uživo
zatvori